Siegfried Mureşan: Parlamentul European a aprobat Planul REPowerEU de creştere a independenţei energetice

Parlamentul European a adoptat marţi cu 535 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” şi 53 de abţineri Planul REPowerEU de creştere a independenţei energetice, în valoare de 20 de miliarde de euro, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

276 afișări
Imaginea articolului Siegfried Mureşan: Parlamentul European a aprobat Planul REPowerEU de creştere a independenţei energetice

„Am iniţiat Planul REPowerEU pentru a veni în sprijinul oamenilor şi întreprinderilor din Europa care au de suferit din cauza crizei energetice şi a creşterilor de preţuri la energie. Vrem să ne asigurăm că pe viitor nu va mai exista riscul ca facturile la energie să se dubleze, iar oamenii să nu ştie de la o lună la alta dacă îşi vor permite să-şi plătească facturile sau nu. Pentru a garanta acest lucru, trebuie să diversificăm resursele de energie şi să scăpăm de tot de dependenţa de combustibilii fosili din Federaţia Rusă”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan (PPE / PNL).

Conform acestuia, România va primi din acest nou fond 1,4 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică, reducerea dependenţei de importurile de gaz din Federaţia Rusă, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi investiţii în surse de energie regenerabilă.

„Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care ţara noastră le primeşte deja pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă”, a mai spus Mureşan.

Legislaţia REPowerEU adoptată prevede ca toate statele membre să primească o prefinanţare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană şi Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, prin legislaţia adoptată marţi, statele membre au posibilitatea să folosească până la 10% din fondurile structurale şi de coeziune rămase disponibile din exerciţiul financiar 2014 – 2020 în măsuri de sprijin financiar pentru oamenii şi companiile care întâmpină cele mai mari dificultăţi în plata facturilor la energie.

„Cheltuielile cu voucherele pentru energie electrică adoptate de Guvernul României pentru consumatorii vulnerabili vor fi putea fi decontate din fonduri europene tocmai datorită legii pe care am adoptat-o, care permite folosirea a până la 10% din fondurile structurale şi de coeziune rămase disponibile din exerciţiul financiar 2014 – 2020 pentru astfel de măsuri de sprijin. Aceşti bani pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili sunt fonduri separate de cele 1,4 miliarde de euro alocate României prin REPowerEU”, a mai spus eurodeputatul.

După votul de marţi, Planul REPowerEU va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va deveni legislaţie la nivel european. Apoi, ţările membre vor putea depune la Comisia Europeană spre aprobare noile capitole REPowerEU din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici