"Simfonia Lalelelor", văzută prin ochii filosofului Mihai Şora. "Experimentul" grotesc al defilării copiilor la care a asistat premierul Dăncilă - FOTO, VIDEO

Filosoful Mihai Şora vorbeşte cu indignare despre "Simfonia Lalelelor", evenimentul de la Piteşti la care doi oficiali ai Guvernului României, premierul Dăncilă şi ministrul de Interne Carmen Dan, au luat parte. Aleşii locali din administraţie au organizat vineri un program artistic în care copii de la şcolile din oraş defilau prin faţa unei scene improvizate, loc de unde demnitarii de la Bucureşti aplaudau impresionaţi. Acţiunea ar fi trecut neobservată, dacă în timpul ei Dăncilă nu ar fi ignorat telefonul preşedintelui Iohannis care încerca să afle soarta ambasadei României din Israel.

4466 afişări
Imaginea articolului "Simfonia Lalelelor", văzută prin ochii filosofului Mihai Şora. "Experimentul" grotesc al defilării copiilor la care a asistat premierul Dăncilă - FOTO, VIDEO

"Simfonia Lalelelor", văzută prin ochii filosofului Mihai Şora. "Experimentul" grotesc al defilării copiilor la care a asistat premierul Dăncilă

Mihai Şora s-a rezumat însă doar la latura socială a evenimentului. Filosoful spune că ceea ce s-a întâmplat la Piteşti nu este „Cântarea României“, este mai rău, pentru că în vremea dictatorului comunist copiii realizau diferenţa dintre grotescul spectacolului public şi realitatea vieţii lor de zi cu zi. El menţionează că ceea ce s-a încercat în oraşul lalelor este un experiment. 

"Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte doar încolonarea umilă în faţa unei autorităţi, oricare ar fi acea autoritate", scrie venerabilul filosof pe Facebook, indignat că "nu ajunge că ne-au furat ţara, pădurile, etc, acum ne fură şi copiii, cu sufletul şi cu mintea lor cu tot".

Postarea lui Mihai Şora pe Facebook: 

"Multă lume cunoaşte experimentul lui Ivan Pavlov şi fenomenul condiţionării clasice: câinele care salivează şi alte reflexe, numite de Pavlov „secreţii psihice“.

Dar a existat, după Pavlov (şi folosind rezultatele psihologului rus), un alt experiment, mai puţin cunoscut (însă la fel de edificator), realizat de John Watson la începutul anilor ’20: aşa-zisul experiment al micuţului Albert (după numele copilului pe care au fost făcute controversatele teste de către cercetătorul american).

Watson ia un copil de câteva luni şi îi arată un şoricel alb. La început, copilul are o reacţie normală: se uită la el, îl atinge, se joacă şi chiar se bucură de prezenţa şoricelului. La un moment dat, Watson introduce în experiment un zgomot puternic, lovind cu un ciocan o bară de metal şi speriind copilul la fiecare intrare în scenă a şoricelului. Foarte repede, copilul ajunge să asocieze şoricelul cu spaima pe care i-o provoacă zgomotul loviturii de ciocan. Mai mult decât atât, în scurt timp dezvoltă o fobie pentru toate animalele cu păr şi se sperie chiar şi atunci când vede un iepure, de pildă, o maimuţică sau o veveriţă.

Despre câinele lui Pavlov ştim că a fost împăiat şi că stă – fără suflare şi fără salivă – la loc de cinste într-un muzeu. Despre micuţul Albert nu se mai ştie astăzi nimic, în afară de faptul că nu a fost „decondiţionat“ de Watson, mama copilului retrăgându-l din experiment înainte de termen.

Am amintit de micuţul Albert pentru că – voit sau nu, conştient sau nu – ceea ce s-a întâmplat cu acei copii la Piteşti, zilele trecute, aduce, în bună parte, cu experimentul de acum o sută de ani. Copiii puşi să defileze şi să stea în cap la vederea unui „şef“ vor dezvolta, dacă nu sunt decondiţionaţi la timp, aceleaşi reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv şi ale docilităţii oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior.

Ce s-a întâmplat la Piteşti nu este „Cântarea României“. Delirul propagandistic promovat în timpul ceauşismului lăsa mereu loc pentru o formă (mai mult sau mai puţin transparentă) a duplicităţii: odată ajunşi la casele lor, oamenii care defilaseră prin faţa tribunei oficiale, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, deghizaţi în personaje istorice ori în costume sportive, îşi reveneau în simţiri, recâştigându-şi libertatea interioară (fie şi numai făcând diferenţa între grotescul spectacolului public şi realitatea vieţii lor de zi cu zi). Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte doar încolonarea umilă în faţa unei autorităţi, oricare ar fi acea autoritate.

Nu ajunge că ne-au furat ţara, pădurile, oraşele, drumurile, simbolurile şi cuvintele ei!
Acum ne fură şi copiii, cu sufletul şi cu mintea lor cu tot.

România centenară: de la experimentul Piteşti, la experimentul lalelelor"

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici