Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni să se deplaseze în Marea Britanie

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunităţii româneşti şi cu autorităţile britanice.

1475 afișări
Imaginea articolului Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni să se deplaseze în Marea Britanie

Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni să se deplaseze în Marea Britanie (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, cei mai mulţi în producţie

Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000), cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate, potrivit Bloomberg.

Cei mai mulţi muncitori imigranţi sunt din Polonia (916.000), urmaţi de Irlanda (322.000), România (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) şi Franţa (165.000).

Producţia (307.000), retailul (261.000), sănătatea şi sectorul social (225.000) reprezintă domeniile unde lucrează, în Marea Britanie, cei mai mulţi europeni care nu au cetăţenie britanică. Personalul din structurile de primire turistică şi cei din sectorul de servicii alimentare sunt în număr de 222.000, sectorul construcţiilor angajează 194.000 de imigranţi, în timp ce educaţia are 159.000 de angajaţi din afara Marii Britanii.

Având în vedere că 2,2 milioane de europeni lucrează în Marea Britanie, băncile, companiile de telecomunicaţii şi fermierii avertizează Guvernul de la Londra că au nevoie de forţă de muncă calificată.

Alegând să părăsească Uniunea Europeană, Marea Britanie pune în pericol accesul la cea mai mare piaţă, care reprezintă 45% din exporturi. Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord comercial sau unul de tranziţie, este posibil ca exporturile să fie supuse tarifelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, după ani în care comerţul a fost liber.

Plecarea Marii Britanii va lăsa un gol în bugetul Uniunii Europene dacă statul este de acord să plătească o sumă de bani în schimbul unor beneficii. Marea Britanie este al doilea cel mai mare contribuitor al Uniunii Europene, după Germania.

Marea Britanie ar putea plăti între 24,4 miliarde de euro şi 72,8 miliarde de euro când va ieşi din Uniunea Europeană.

Ministrului pentru românii de pretutindeni, în Marea Britanie

Solicitarea a fost adresată în contextul deciziei şi a procesului de ieşire din UE a UK şi în condiţiile în care Guvernul român şi-a stabilit ca prioritate reprezentarea şi protejarea intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părţii române de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie.

“Suntem preocupaţi de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre”, a afirmat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, potrivit comunicatului citat.

Sorin Grindeanu: Guvernul se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor românilor în UK

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, miercuri, că, pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi îşi va menţine acest statut, iar Guvernul se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în UK, în contextul procesului de ieşire din UE.

“Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, potrivit unui comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

Conform sursei citate, Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanşează procesul de ieşire din Uniunea Europeană.

Guvernul se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (UK), în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu UK post Brexit şi în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Guvernul României va acţiona cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalităţile de cooperare cu Regatul Unit în spaţiul economic european, menţinerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie, cât şi ale celor britanici din Uniune.

“Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne. Ţările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaştere a legăturilor speciale şi a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internaţional. Dorim aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate şi de apărare, cât şi pe cea privind dezvoltarea cooperării economice şi intensificarea prezenţei culturale britanice în România”, a precizat premierul Grindeanu.

“Uniunea Europeană are nevoie de un nou suflu, de o reformă care să o facă să răspundă provocărilor momentului, să garanteze dezvoltarea economică, mai multă coeziune şi reducerea decalajelor între ţările membre, care să îi aducă, astfel, mai multă legitimitate în faţa propriilor cetăţeni. UE nu poate continua fără sprijinul propriilor cetăţeni. Noi înşine, pe plan intern, avem nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor pentru a susţine eficient interesele României în proiectul european. Cred că nu există alternativă la acest drum”, a concluzionat prim-ministrul Sorin Grindeanu, în contextul declanşării procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit comunicatului citat.

În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului, a fost constituit un mecanism inter-ministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general şi mandatele sectoriale ale României şi să urmărească procesul de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Acest mecanism este organizat astfel:

Consiliul inter-ministerial pentru Brexit – care va oferi liniile politice pentru definirea poziţiilor României, mandatul general şi mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de primul-ministru şi coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componenţa lui vor face parte mai multe ministere.

Comitetul de pilotaj – care va urmări procesul de negociere UE-UK

Comitetul de coordonare a afacerilor europene – care va asigura o informare constantă a tuturor ministerelor şi va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale

Grupuri de lucru inter-ministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru vor urmări fundamentarea poziţiei României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE, relaţiile externe şi de securitate.

Acest mecanism inter-ministerial a fost aprobat, potrivit sursei citate, printr-un Memorandum adoptat de Guvern în şedinţa din 22 martie, în condiţiile în care dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană, precum şi exemplul altor state au arătat importanţa organizării, la nivel naţional, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.

Decizia a fost luată şi în condiţiile în care, potrivit proiectului calendarului de negociere, finalizarea procesului Brexit se va suprapune cu perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE de către România (semestrul I 2019), fapt ce potenţează rolul ţării noastre în cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea UK, se mai arată în comunicatul citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici