Stolojan: Guvernul Ponta trebuie să facă urgent rectificarea bugetului pe 2012

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine că Guvernul Ponta trebuie să facă, de urgenţă, rectificarea bugetului pe anul 2012, întrucât acesta este în afara realităţii economice, fiind depăşit în raport cu noua prognoză de PIB pe 2012 şi noul curs de schimb al leului.

293 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Guvernul Ponta trebuie să facă urgent rectificarea bugetului pe 2012

Theodor Stolojan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Înainte de bugetul pe 2013, Guvernul Ponta are o misiune mult mai urgentă: să facă rectificarea bugetului pe anul 2012, deoarece acesta este deja în afara realităţii economice din România, fiind total depăşit în raport cu noua prognoză de produs intern brut pe anul 2012 şi noul curs de schimb al leului", precizează Stolojan, într-o declaraţie remisă marţi agenţiei MEDIAFAX.

Stolojan apreciază că, în ceea ce priveşte bugetul pe anul 2013, nimic nu împiedică Guvernul Ponta să elaboreze din timp proiectul bugetului şi să-l înainteze Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, precum şi să elaboreze programul public de investiţii, multianual.

Europarlamentarul PDL arată că, în opinia sa, premierul Victor Ponta nu l-a consultat pe ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, atunci când a vorbit despre intenţia sa de a avea un buget multianual.

"Recent, domnul Victor Ponta, încercând să justifice alegerile anticipate în octombrie 2012, a adus ca argument şi necesitatea adoptării din timp a bugetului pe anul 2013 şi intenţia de a avea un buget multianual, cu obiective de investiţii multianuale. Din nou, înainte de a vorbi, domnul Ponta nu-şi consultă ministrul Finanţelor şi nici consilierii pe care pretinde că îi are", consideră Stolojan, care subliniază că România are deja un program de convergenţă, multianual, care prevede evoluţia principalilor indicatori macroeconomici şi bugetari pe următorii trei ani.

Stolojan menţionează că acest program a fost aprobat de Guvern şi a fost transmis Comisiei Europene, de unde, săptămâna trecută, Guvernul a şi primit recomandările necesare pentru definitivarea proiectului de buget pe anul 2013.

"Prin urmare, domnul Ponta nu trebuie să-şi facă griji pentru proiecţia bugetară pe următorii trei ani. Ea a fost făcută şi este actualizată anual, potrivit reglementărilor europene", adaugă Stolojan.

Premierul Victor Ponta a declarat că alegerile parlamentare în luna octombrie se justifică prin faptul că nu avantajează nicio formaţiune politică, dar pot duce la prezentarea şi adoptarea în Parlament a bugetului de stat pentru 2013.

"Vreau să avem un buget gândit cu totul şi cu totul altfel, un buget multianual, pentru că, dacă câştigăm alegerile, îl gândim pentru 2013 - 2016, cu proiecte multianuale, cu un alt sistem de sprijinire a investiţiilor, cu un alt sistem fiscal, e o chestiune de raţiune", a spus Ponta, duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici