Stolojan, la RFI: Sunt categoric împotriva ideii ca PSD şi PNL să meargă împreună în alegeri

Rotativa din luna mai de la guvernare trebuie făcută cât mai repede şi cât mai lin, declară liberalul Theodor Stolojan, fost premier şi fost eurodeputat.

286 afișări
Imaginea articolului Stolojan, la RFI: Sunt categoric împotriva ideii ca PSD şi PNL să meargă împreună în alegeri

El precizează la RFI că se opune unei alianţe PSD-PNL pentru alegerile din 2024, aşa cum a propus recent preşedintele social-democrat, Marcel Ciolacu.

”Punem sub semnul întrebării democraţia din România. De ce avem nevoie de treaba asta şi nu revenim la un partid unic?”, se întreabă fostul prim-ministru.

Theodor Stolojan spune că ”această rotativă trebuie făcută cât mai repede şi cât mai lin. Anul 2023 este un an extrem de important pentru România, este anul când noi trebuie să reducem deficitul bugetar undeva de la 5%-6% la 4,4% în acest an, este esenţial să îndeplinim acest parametru, acest criteriu, pentru a reveni în 2024 la un deficit bugetar de 3%.

România este singura ţară din UE aflată în procedura de deficit excesiv, deci sub supravegherea Comisiei Europene şi avem această obligaţie ca stat membru al UE să reducem deficitul bugetar la un nivel cam de 3% sau sub 3%. Şi 2023 este singurul an în care noi mai putem absorbi cele 7,5 miliarde de euro care provin din exerciţiul financiar european 2014-2020.

Nu mai vorbesc de PNRR, care trebuie să se desfăşoare şi care conţine o serie de reforme. Practica PSD şi PNL de a se gândi fiecare cum face un nou program de guvernare la rotativă, pe care pe urmă să-l negocieze coaliţia e pierdere de timp şi mă bucur foarte mult că atât preşedintele PNL-ului, cât şi preşedintele PSD-ului în ultima vreme au dat mesajele că de fapt ceea ce trebuie făcut la rotativă e doar să actualizăm programul de guvernare cu care a fost investit Guvernul Ciucă”.

Fostul premier nu agreează ideea ca PNL şi PSD să meargă împreună în alegeri, aşa cum a propus Marcel Ciolacu:

”Noi nu am discutat în PNL încă această problemă, dar punctul meu de vedere personal e categoric împotriva ca cele două partide să meargă împreună în campania electorală. Atunci sigur că punem sub semnul întrebării şi democraţia din România şi multe altele.

Până la urmă, de ce avem nevoie de treaba asta şi nu revenim la un partid unic în România, dacă PSD şi PNL vor să meargă împreună în alegeri? Ele trebuie să meargă separat şi rezultatele alegerilor vor arăta mai departe ce trebuie făcut.

Al doilea lucru pe care doresc să-l spun este: contrar a ceea ce afirmă domnul Ciolacu, iată, avem un exemplu în Europa, în care nu de ani de zile, de decenii, partidul de dreapta care era al doamnei Merkel şi partidul celălalt socialist de stânga mergeau separat în alegeri, dar au participat la guvernare pe urmă împreună, că nu se putea altfel, dacă rezultatul alegerilor arată acest lucru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici