Stroe (PNL) cere SRI să spună dacă a interceptat convorbirile Nastasiu-Hayssam

Senatorul PNL Radu Stroe, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI a cerut, sâmbătă, serviciului de informaţii să-i comunice dacă convorbirile telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu şi Omar Hayssam au fost interceptate de instituţie şi dacă au existat mandate pentru acestea.

2 afișări
Imaginea articolului Stroe (PNL) cere SRI să spună dacă a interceptat convorbirile Nastasiu-Hayssam

Stroe (PNL) cere SRI să spună dacă a interceptat convorbirile Nastasiu-Hayssam

Parlamentarul a precizat că a transmis, în acest sens o scrisoare directorului SRI, George Maior în care mai cere şi alte clarificări legate de convorbirile Nastasiu-Hayssam.

„Din păcate numai presa s-a preocupat de această chestiune. Nu am auzit ca instituţiile statului, în special cele care privesc securitatea naţională, să aibă până în prezent un punct de vedere exprimat în mod clar. Din acest motiv, din punctul de vedere al Comisiei SRI, am decis, şi azi dimineaţă (sâmbătă dimineaţă, n.red.) am transmis o scrisoare directorului SRI (George Maior, n.red.) prin care îi fac unele sugestii şi solicit unele răspunsuri legate de textul acelor discuţii telefonice”, a declarat Stroe.

El a arătat că a solicitat SRI să precizeze dacă interceptările telefonice respective şi înregistrările acestora au fost efectuate de către SRI şi dacă au existat mandate şi autorizaţii în această direcţie, prevăzute de lege.

Stroe a mai cerut SRI să precizeze dacă a luat în discuţie o serie de pasaje din aceste convorbiri, respectiv cele care vizează identificarea personajului numit „profesorul” sau aspectele legate de acţiunile acestuia, identificate în cadrul convorbirilor prin cuvintele „profesorul a sărit la gâtul lor”.

Parlamentarul a mai cerut SRI să precizeze dacă a luat în discuţie plecarea din ţară cu paşaport fals a lui Omar Hayssam sau faptul că el personal (Radu Stroe, n.red.) sau Comisia SRI, pe care o prezidează, l-ar fi „albit” pe Omar Hayssam.

„Am cerut SRI să discute aceste lucruri, să le analizeze, împreună cu structurile respective, şi să vadă în ce măsură lucrurile stau într-un fel sau altul”, a arătat Stroe.

El a adăugat că a cerut SRI date şi informaţii cu privire la persoanele din cadrul SRI sau din afara acestuia care au contribuit sau ar fi putut contribui la ieşirea din ţară a lui Oamr Hayssam ori au cunoscut despre acest fapt nu numai la momentul respectiv, ci şi până în prezent, inclusiv după apariţia transcriptul discuţiilor telefonice dintre procurorul Ciprian Anastasiu şi Omar Hayssam.

Stroe a mai spus că a solicitat punctul de vedere al SRI în legătură cu propria autosesizare a serviciului în legătură cu o serie de elemenete din cadrul transcriptului discuţiilor telefonice dintre procurorul Ciprian Anastasiu şi Omar Hayssam.

Senatorul PNL a precizat 25-27 ianurie Comisia de control al activităţii SRI va avea o primă şedinţă, SRI având timp până atunci să îşi pregătească răspunsurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici