SUA urmăresc atent intervenţia alianţei conduse de Rusia în Kazahstan. China reacţionează

Statele Unite urmăresc dacă sunt încălcări ale drepturilor omului sau "acţiuni care să creeze premisele preluării controlului asupra instituţiilor din Kazahstan".Administraţia Chinei a salutat intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă.

16670 afișări
Imaginea articolului SUA urmăresc atent intervenţia alianţei conduse de Rusia în Kazahstan. China reacţionează

Administraţia Joseph Biden urmăreşte cu atenţie trimiterea în Kazahstan a efectivelor militare ale Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, anunţă Departamentul de Stat de la Washington, în timp ce China a salutat intervenţia militară externă.

Statele Unite urmăresc dacă sunt încălcări ale drepturilor omului sau "acţiuni care să creeze premisele preluării controlului asupra instituţiilor din Kazahstan", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia Reuters.

Conform agenţiei RIA Novosti, Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă va trimite 2.500 de militari în Kazahstan. Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat că misiunea de menţinere a păcii va avea "durată limitată". Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Administraţia Chinei a salutat intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă. "China susţine toate eforturile de ajutare a autorităţilor din Kazahstan să oprească rapid haosul. China se opune forţelor străine care generează violenţe sociale şi instigă la violenţă", a comunicat vineri Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Conform celui mai recent bilanţ, anunţat de Ministerul de Interne din Kazahstan, violenţele s-au soldat cu moartea a cel puţin 18 membri ai serviciilor de securitate şi a 36 de protestatari. Alte aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite, iar 3.000 au fost arestate.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a avertizat că autorităţile vor interveni dur pentru oprirea revoltelor, organizate, în opinia lui, de "grupări teroriste". Kassym-Jomart Tokayev a declarat vineri că forţele de ordine pot deschide focul fără avertisment, semnalând că în oraşul Almatî, cel mai mare din Kazahstan, sunt aproximativ 20.000 de "terorişti" şi "membri ai grupurilor infracţionale".

Germania a condamnat utilizarea armelor de foc împotriva demonstranţilor. "Cine deschide focul fără avertisment pentru a omorî demonstranţi a ieşit din grupul naţiunilor civilizate", a declarat vineri Marco Buschmann, ministrul german al Justiţiei.

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi SUA au exprimat preocupări în legătură cu revoltele violente din Kazahstan, cerând respectarea drepturilor fundamentale şi evitarea intervenţiilor militare externe. "Oamenii au dreptul să protesteze în mod paşnic şi să se exprime liber. Oricare ar fi furia şi orice nemulţumiri ar avea, manifestanţii nu trebuie să recurgă la violenţe", a declarat joi Michele Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a cerut evitarea intervenţiilor militare externe. "Exprim preocupări majore privind evoluţiile din Kazahstan. Trebuie garantate drepturile şi securitatea civililor. Asistenţa militară externă aminteşte de situaţii care trebuie evitate. Uniunea Europeană este pregătită să ofere susţinere în această criză", a declarat oficialul UE.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat, joi, cu ministrul de Externe din Kazahstan, Muhtar Tileuberdi. Antony Blinken "a reafirmat susţinerea deplină a Statelor Unite pentru instituţiile constituţionale din Kazahstan şi pentru libertatea presei, pledând pentru soluţionarea crizei pe cale paşnică, prin respectarea drepturilor individuale", a transmis Departamentul de Stat de la Washington.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici