Sulfina Barbu, avizată negativ de parlamentari pentru portofoliul Mediului

Parlamentarii din Comisiile reunite pentru administraţie publică au decis, joi, cu 15 voturi "pentru" şi 21 "împotrivă" să dea aviz negativ candidaturii Sulfinei Barbu, propusă pentru funcţia de ministru al Mediului. Audierea Sulfinei Barbu a durat aproximativ o oră şi jumătate.

56 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu, avizată negativ de parlamentari pentru portofoliul Mediului

Sulfina Barbu, avizată negativ de parlamentari pentru portofoliul Mediului (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În timpul audierii, Sulfina Barbu a răspuns mai multor întrebări ale parlamentarilor din comisiile reunite, evitând însă o serie de răspunsuri la întrebări ce nu aveau neapărat legătură cu expertiza ei în domeniul mediului şi se refereau mai degrabă la chestiuni legate de afacerile în care a fost implicată.

Sulfina Barbu nu a răspuns la întrebările legate de firma KVB

Deputatul liberal de Tulcea Octavian Popa, fost şef al gărzii de mediu în guvernul Korodi, a dorit să ştie cât a plătit Sulfina Barbu în 2007 după ce a plecat din funcţia de ministru al Mediului pentru acţiunile la firma KVB în care a fost acţionar alături de Silvian Ionescu, actualul şef al Gărzii de Mediu şi unul din importanţii lideri ai PDL.

Pe de altă parte, Popa a dorit ca ministrul propus pentru mediu, Sulfina Barbu, să-şi exprime părerea în legătură cu două studii de impact asupra mediului, favorabile investitorilor în două proiecte imobiliare dezvoltate în zone verzi.

Potrivit lui Popa, titularul unuia dintre aceste proiecte este omul de afaceri Puiu Popoviciu. În legătură cu studiile de impact favorabile realizate de KVB, firmă ce avea profil de consultanţă, Sulfina Barbu a evitat să dea orice detaliu despre implicarea ei în firma KVB, aceasta s-a limitat la a afirma că "tot ceea ce era de spus pe această temă a fost deja spus".

Singurul moment tensionat al şedinţei a fost atunci când liberalul Octavian Popa a insistat să primească un răspuns clar la întrebarea privind suma plătită de Sulfina Barbu pentru acţiunile în firma KVB. În acel moment, democrat liberalii din sală au intervenit spunând că întrebarea nu are legătură cu subiectul. Cel mai vocal dintre democraţi liberali a fost Ioan Oltean care l-a acuzat pe Popa de obrăznicie şi de lipsă de bun simţ.

Preşedintele de şedinţă, democrat liberalul Mircea Duşa a refuzat să-i acorde lui Popa un drept la replică astfel controversa stingându-se.

Taxa auto, protecţia mediului - subiectele dezbătute

Sulfina Barbu a mai afirmat răspunzând unor întrebări din partea deputaţilor şi senatorilor prezenţi la audieri că susţine iniţiativa unei şosele de coastă însă nu în forma dorită de autorităţile locale din Constanţa, subliniind că actualul proiect încalcă legea.

Întrebată despre taxa auto şi despre poziţiile oscilante pe care le-a avut pe această temă, Sulfina Barbu a explicat că susţine introducerea unei taxe de mediu cu condiţia ca suma să nu fie una împovărătoare pentru cetăţean şi numai în cazul în care banii colectaţi vor fi dirijaţi strict către proiecte de mediu.

Sulfina Barbu a răspuns şi altor întrebări tehnice legate de domenii precum protecţia naturii sau managementul deşeurilor.

În finalul dezbaterilor însă, parlamentarii din comisiile reunite au dat vot negativ propunerii de numire a acesteia în funcţia de ministru al Mediului.

Sulfina Barbu: Nu sunt absolut deloc surprinsă, era de aşteptat

După anunţarea votului Sulfina Barbu a declarat presei că nu este "absolut deloc surprinsă", spunând că o astfel de decizie era de aşteptat.

"A contat ce s-a dictat de la partide şi nu ce s-a răspuns în timpul şedinţei", a spus Sulfina Barbu.

Rugată de jurnalişti să avanseze un pronostic în legătură cu votul final acordat cabinetului Croitoru, programat pentru miercurea viitoare, Sulfina Barbu a lăsat să se înţeleeagă că şi acesta va fi influenţat de decizia liderilor partidelor politice.

"Vom vedea dacă şi la votul final vor fi la fel de vigilenţi domnii Geoană, Antonescu şi Marko Bela", a răspuns Sulfina

Aceasta l-a confundat pe premierul desemnat Lucian Croitoru cu unul din colegii săi de partid, fostul lider sindical Cătălin Croitoru, actual parlamentar, în momentul în care a răspuns unei întrebări legate de cea mai potrivită persoană pentru a ocupa funcţia de premier.

"Îl consider potrivit pe domnul Cătălin ... Lucian Croitoru, pentru a ocupa această funcţie", a răspuns Sulfina Barbu.

Ea a precizat că, în cazul unui vot negativ în Plenul Parlamentului pentru cabinetul Croitoru, prima opţiune a democrat liberalilor va fi nominalizarea unei persoane din interiorul partidului. Sulfina Barbu a refuzat să avanseze vreun nume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici