Ședința solemnă din plenul reunit al celor două Camere pentru învestirea lui Nicușor Dan în funcția de la Cotroceni ar putea avea loc luni, 26 mai, au declarat surse politice pentru Mediafax.
Propunerea a fost făcută de președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, care, din informațiile noastre, urmează să aibă o discuție cu președintele ales în acest sens.
Știrea inițială
Nicușor Dan a câștigat cu un avans de 829.657 de voturi în fața candidatului AUR, George Simion. Dan a obținut 53,6% din voturi, iar Simion 46,6% după centralizarea tuturor secțiilor de vot.
Nicușor Dan urmează să aibă astăzi o întâlnire cu Ilie Bolojan, președinte interimar. Preluarea mandatului prezidențial se va afla printre subiectele discutate de cei doi.
Rezultatul final al alegerilor va trebui validat de CCR. Informațiile Mediafax spun că acest lucru s-ar putea întâmpla la mijlocul săptămâni ( miercuri sau joi) în cazul în care nu vor exista contestații. Procensul electoral s-a desfășurat fără mari probleme, astfel este puțin probabil să existe contestații.
După validarea alegerilor, dat fiind că președintele actual este intermiar și nu are un mandat cu termen, Nicușor Dan va putea prelua rapid fotoliul de la Cotroceni. Pentru a fi confirmat Nicușor Dan trebuie să depună jurământul în fața parlamentului.
Acest lucru ar urma să se întâmple la începutul săptămânii viitoare, iar noul președinte Nicușor Dan ar urma să cheme partidele la consultări pentru formarea unui nou guvern în cursul săptămânii.
Întrebat duminică noaptea, la Digi24, cu cine va negocia pentru formarea noului Guvern, Nicușor Dan a spus: „Voi intra în discuție cu toate cele patru partide pro-occidentale, cu minoritățile naționale. O să fie discuții tehnice care mă aștept să dureze câteva săptămâni”zilei
Nicușor Dan, ales președintele României, va trebui să demisioneze din funcția de primar general. Potrivit Codului Administrativ (OUG 57/2019), demisia trebuie transmisă atât Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și Prefecturii. Din acel moment se declanșează un proces birocratic ce implică recunoașterea oficială a vacantării funcției.
Prefectul Capitalei are la dispoziție maximum 10 zile de la primirea demisiei pentru a constata oficial vacantarea și a emite ordinul aferent. Acesta reprezintă actul juridic care declanșează în mod oficial procedura pentru alegeri parțiale.
Până la alegerea unui nou primar, atribuțiile funcției vor fi preluate temporar de către unul dintre cei doi viceprimari. În prezent, funcțiile sunt ocupate de Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL). Potrivit unei decizii adoptate de Consiliul General la începutul anului, Adrian Vigheciu este desemnat să exercite atribuțiile primarului general în cazul în care acesta lipsește sau demisionează.