Tánczos Barna, despre urşii agresivi: Intervenţia trebuie să fie prin relocare sau împuşcare

Ministrul Mediului Tánczos Barna susţine că în cazul în care atacurile urşilor într-o localitate sunt repetate intervenţia trebuie să fie prin relocare sau împuşcare.

268 afișări
Imaginea articolului Tánczos Barna, despre urşii agresivi: Intervenţia trebuie să fie prin relocare sau împuşcare

Tánczos Barna, despre urşii agresivi: Intervenţia trebuie să fie prin relocare sau împuşcare

„În cazul în care aceste animale, într-adevăr strict protejate, intră în localităţi este nevoie de o intervenţie imediată şi promptă. Am văzut în ultimele zile cât de grav este acest fenomen, în ce mod s-a generalizat, a crescut de 10 ori numărul de apeluri la 112 în mai puţin de cinci ani. Este un efect al non-intervenţiei din ultimii cinci ani şi este un efect al greşelilor comise de Ministerul Mediului în ultima perioadă”, a declarat vineri, la Aleph News, ministrul Mediului.

Acesta a precizat că intervenţia trebuie să fie promptă şi graduală.

„Propunem ca în cazul în care aceste animale sălbatice intră în intravilanul localităţilor, intervenţia să fie imediată, promptă, graduală. În cazul în care urşii intră în localitate pentru prima, pentru a doua oară şi nu vorbim de un fenomen generalizat într-o anumită localitate, sigur trebuie să se intervină prin alungare, dar în cazul în care aceste atacuri se repetă şi acest fenomen se generalizează la nivelul unei localităţi intervenţia trebuie să fie prin tranchilizare şi relocare sau dacă ursul este agresiv şi atacă prin împuşcare”, a mai spus Tánczos Barna.

Acesta susţine că din echipele de intervenţie trebuie să facă parte jandarmi, care asigură ordinea publică, şi vânători. El propune ca asociaţiile de vânătoare să aibă o relaţie contractuală cu autorităţile locale, iar acest serviciu să fie finanţat de Ministerul Mediului.

Ministrul a vorbit şi despre cel mai recent atac al unui urs, înregistrat în noaptea de joi spre vineri.

„Azi-noapte a avut loc un atac. În urma acestui atac o persoană se află în aceste secunde în blocul operator de la Spitalul de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Astăzi va suferi cel puţin cinci intervenţii chirurgicale din cauza atacului”, a spus Tánczos Barna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici