Video Tăriceanu: Antonescu - nu ştie să conducă; Patriciu-simplu membru PNL; Băsescu - debusolat

Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu îl caracterizează pe Crin Antonescu drept o persoană fără responsabilităţi în partid, care a refuzat funcţii ministeriale şi nu ştie să conducă, pe Dinu Patriciu drept un simplu membru PNL dar foarte cunoscut, iar pe Traian Băsescu drept un preşedinte debusolat.

116 afișări

Tăriceanu afirmă, într-un interviu acordat pentru Gândul şi MEDIAFAX, că actuala coaliţie este "de conjunctură". De asemenea, el spune că, în momentul în care Traian Băsescu a forţat "realizarea acestei coaliţii contra naturii", PDL-PSD, a ştiut că va trebui să se angajeze într-o luptă, inclusiv în competiţia prezidenţială.

Prezentăm textul integral al interviului:

Reporter: Aţi fost patru ani prim-ministru şi preşedinte de partid, de ce mai vreţi un nou mandat şi nu vă retrageţi de la şefia PNL?

C.P.Tăriceanu: România traversează în acest moment o serioasă criză economică şi cred că, în aceste momente, aşa cum am făcut şi în trecut când PNL-ul a demonstrat că este un partid responsabil, atât Partidul Naţional Liberal, cât şi România, are nevoie de o conducere, de responsabilitate, care să o scoată din criză.

Este un moment crucial, în care cred că pentru mine, care patru ani de zile am reuşit în fruntea Guvernului să dau economiei româneşti o creştere economică care a fost cu mult peste media europeană şi cea mai ridicată în 2008 şi care am demonstrat în acest fel că România poate să performeze, poate să ajungă o ţară care să fie tratată de la egal la egal cu celelalte ţări din Uniunea Europeană ar fi, aş spune, un gest de lipsă totală de responsabilitate ca în acest moment să nu mă angajez în această luptă.

Cred că este de datoria mea, aşa cum am făcut-o, spuneam, şi în trecut, să mă angajez în această luptă, să dau tot ceea ce ştiu, tot ceea ce pot, competenţa, partea de, aş spune, de dovadă de responsabilitate, pentru că o ţară cred că trebuie guvernată cu responsabilitate şi nu cu populism şi demagogie, aşa cum încearcă actualul preşedinte Băsescu să o facă şi cred că, prin ceea ce noi am demonstrat ca liberali, şi anume că suntem partidul competenţei economice, putem să punem România din nou pe un traseu, pe o traiectorie de prosperitate pe care, sunt convins, toţi românii şi-o doresc.

Rep.: Aţi negat ieri (n.r. - luni) că aţi avut o discuţie cu Crin Antonescu privind o posibilă retragere a dumnealui din cursa pentru şefia PNL în schimbul funcţiei de prim-vicepreşedinte şi al susţinerii candidaturii sale la prezidenţiale. Şi domnul Antonescu a negat acest lucru, dar a spus că a primit această ofertă din partea unor oameni din tabăra dumneavoastră. Ne puteţi spune cine l-a ofertat?

C.P.T.: Nu e obligatoriu ca eu să fiu întrebat despre asemenea subiecte, cei care au făcut-o poate şi-au luat libertatea, nu am fost consultat, nu am alte comentarii de făcut.

Rep.: Puteţi să ne spuneţi de ce aţi fi dumneavoastră mai bun pentru PNL decât Crin Antonescu şi fac această comparaţie pentru că sunteţi deocamdată cei doi anunţaţi pretendenţi la şefia PNL?

C.P.T.: Trebuie să privim lucrurile în, aş spune, cel puţin în două planuri: într-un plan intern, în planul, să zicem, competiţiei interne în PNL şi din perspectiva găsirii de către PNL a acelui lider capabil să conducă partidul şi în al doilea rând, în al doilea plan, din perspectiva bătăliei electorale care urmează cu Traian Băsescu.

În ambele privinţe vă pot spune că eu, ca preşedinte al partidului, am reuşit să mobilizez acest partid în jurul unui proiect comun şi anume proiectul care a însemnat o Românie modernă şi prosperă şi pentru care, într-adevăr, partidul şi-a mobilizat energia, a făcut un efort foarte mare, fie că vorbim din perioada cât am fost în alianţă, fie ulterior, când am guvernat singuri, şi nu a fost o perioadă uşoară şi sigur că, prin ceea ce am făcut în cadrul partidului promovând generaţii de tineri, dând un sens politicii liberale care a fost marcată de iniţiative de factură pur liberală cum a fost de exemplu cota unică de impozitare, în domeniul economic, atragerea de investiţii, crearea unui climat investiţional atractiv sau proiecte politice cum a fost de exemplu promovarea votului uninominal, deconspirarea dosarelor celor care au colaborat cu Securitatea prin promovarea legii care a permis deschiderea dosarelor, toate aceste lucruri sunt elemente care au demonstrat ceea ce pot să fac în calitate de lider al Partidului Naţional Liberal. În interior.

În ceea ce înseamnă acţiunea din afara partidului, spuneam că PNL are nevoie de un lider care să poată să îl învingă pe Traian Băsescu. Şi din această perspectivă dovadă stau cei patru ani în care ne-am situat pe poziţii instituţionale diferite, din care, atunci când a fost nevoie, am colaborat cu Traian Băsescu pentru interesele României, dar am avut şi curajul să-i spun răspicat în faţă că face prostii atunci când susţine de exemplu majorarea salariilor la profesori şi lucrurile se văd acuma, cine a avut dreptate şi cine a avut acţiunea responsabilă, i-am spus că greşeşte atunci când a pledat pentru anularea taxei auto, care ar fi compromis industria auto românească şi astăzi să vedem iarăşi că am dreptate şi probabil că nu doarme foarte liniştit când află că Dacia se vinde mai bine în Germania decât în România.

Toate aceste lucruri demonstrează că n-am avut niciun fel de reţinere în a înfrunta un adversar redutabil şi am reuşit să duc PNL-ul în urma acestei atitudini, care a fost sigur susţinută de mulţi dintre colegii mei, dar din păcate nu toţi, că unii au avut o atitudine pasivă, am reuşit să duc PNL-ul la un scor pe care probabil în urmă cu 10 ani prea puţini îl considerau realist. Astăzi PNL-ul face parte din categoria partidelor mari şi sigur că actuala conjunctură ne poate permite o acţiune politică inteligentă, o acţiune politică bine articulată în calitate de partid de opoziţie să ducem PNL-ul la peste 30 la sută şi acesta este de fapt obiectivul meu strategic pentru Partidul Naţional Liberal.

Ca o concluzie, ce vreau să vă spun este că un lider de partid trebuie să dea dovada unor calităţi probate, trebuie să dea dovada unei competenţe, trebuie să aibă o experienţă în ceea ce înseamnă confruntarea politică şi în acelaşi timp nu se poate considera lider cineva care participă la discuţii, la talk-show-uri la televizor, care face declaraţii, care spune: «Sunt destul de nebun să mă lupt cu Traian Băsescu». Lupta cu Traian Băsescu nu este numai o capacitate de bravadă, este mai mult decât atât, este capacitatea de a propune soluţii românilor, ceea ce am făcut în ultimii patru ani, este capacitatea de a conduce economia românească într-o perioadă de criză, eu nu cred că cineva care n-a venit cu o singură idee, nu vorbesc de un plan anticriză, o singură idee, o singură soluţie pentru problemele economice ale României poate să pretindă să fie preşedintele unui partid sau, cu atât mai mult, preşedintele unei ţări. Mai mult de atât, o persoană care timp de 10 ani a stat în expectativă, n-a avut nicio responsabilitate în partid, nu poate să pretindă în mod obiectiv, realist, să devină preşedintele unui partid, o persoană care a refuzat în repetate rânduri când i-am propus să preia o funcţie ministerială nu poată să pretindă că poate să ştie să conducă sau să aibă o minimă experienţă care să-l recomande într-o astfel de funcţie.

În fine, o persoană care nu cred că a avut responsabilitatea plăţii unui singur angajat sau creării unui loc de muncă, la fel, nu cred că poate să aspire în mod convingător la o astfel de funcţie într-un partid care a devenit, aş spune, o instituţie şi nu mai este partidul pe care-l ştim acum 20 de ani. Poate că acum 20 de ani, sigur, o astfel de persoană putea să aspire. Şi alţii care sunt, cum să spun, mai degrabă specialişti în discursuri şi în talk-show-uri televizate sigur că puteau să conducă partidul acum 20 de ani. Cred că acum Partidul Naţional Liberal a progresat enorm, au venit oameni care au demonstrat că fac din politică o adevărată profesie şi o ştiu s-o facă cu competenţă şi raportat la realităţile României de astăzi.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici