Tăriceanu, despre sesizarea CCR pe protocoalele SRI-PG din 2016: Iniţiativa merită toată atenţia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, referitor la posibilitatea ca Parlamentul să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul General în anul 2016, că iniţiativă "merită toată atenţia".

310 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre sesizarea CCR pe protocoalele SRI-PG din 2016:  Iniţiativa merită toată atenţia

Tăriceanu, despre sesizarea CCR pe protocoalele SRI-PG din 2016: Iniţiativa merită toată atenţia

"Parlamentul e una dintre instituţiile care are dreptul să facă sesizări la CCR. După ce voi discuta cu domnul Iordache, o să vă pot spune mai mult. Sigur că problema protocoalelor mă preocupă pentru că sunt atentate la funcţionarea corectă a justiţiei şi a drepturilor fundamentale. Sigur cred că această iniţiativă merită toată atenţia, iar dacă acest lucru vizează scoaterea lor în afara legii şi mai ales un punct de vedere din partea CCR. Atenţia CCR nu dă puncte de vedere, dar e important să vedem sesizarea, pentru că e important să vedem ce se întâmplă cu consecinţele acestor protocoale", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă de presă care s-a desfăşurat miercuri la Parlament.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marţi, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016, că prin semnarea protocolului cu SRI în 2016, Procurorul General a transformat Serviciul în organ de cercetare penală.

„Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care Procurorul General a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către Procurorul General a acestor protocoale, mă refer şi la cel din 2009 şi la cel din 2016, a venit să adauge la Codul de Procedură Penală”, a declarat Iordache, în comisia Juridică.

Deputatul PSD a adăugat că prin semnarea protocolului dintre Parchet şi SRI, serviciul secret a primit puteri sporite. Acesta a mai spus că se analizează posibilitatea sesizării CCR în acest caz.

„Prin semnarea acestor protocoale, Procurorul General a venit să adauge la CPP şi a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituţională”, a conchis Florin Iordache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici