Tăriceanu: Iohannis s-a pre-poziţionat asupra dezbaterii despre viitorul UE 27. Atragem atenţia că reprezintă interesele naţionale

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedinte Klaus Iohannis s-a pre-poziţionat asupra dezbaterii despre viitorul UE 27. Preşedintele Senatului a adăugat că Parlamentul ar trebui să adopte un mandat-cadru în pregătirea reprezentării României la Summitul de la Sibiu.

1055 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Iohannis s-a pre-poziţionat asupra dezbaterii despre viitorul UE 27. Atragem atenţia că reprezintă interesele naţionale

Tăriceanu: Iohannis s-a pre-poziţionat asupra dezbaterii despre viitorul UE 27. Atragem atenţia că reprezintă interesele naţionale

„Am luat act de pre-poziţionarea preşedintelui Iohannis în chestiunile de deosebită importanţă cu privire la dezbaterea despre viitorul UE27. Atragem atenţia preşedintelui că, potrivit prevederilor constituţionale, reprezintă interesele naţionale şi angajează România prin semnarea de acorduri negociate de guvern (art. 91 din Constituţie). De aceea, este important ca Parlamentul să adopte un mandat-cadru în pregătirea reprezentării României la Summitul de la Sibiu, care să enumere interesele naţionale în etapa de recalibrare a UE şi pe baza cărora Guvernul României să construiască alianţe pentru obţinerea sprijinului necesar”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă al Senatului, remis MEDIAFAX.

Preşedintele Senatului a adăugat că Summit-ul din luna mai de la Sibiu va fi unul foarte important din perspectiva discuţiilor referitoare care vor creiona următoarea paradigmă politico-juridică a UE.

„Ceremonia de semnare a noului Tratat de cooperare şi integrare franco-german suscită atenţia tuturor statelor membre şi instituţiilor coordonatoare ale unei Uniuni Europene aflate în pragul unui nou exerciţiu major de recalibrare după criza din zona Euro (2009), criza refugiaţilor în Europa (2015), criza Brexitului (2016) şi criza de legitimitate în care se adânceşte Comisia Europeană prin maniera de abordare a relaţiilor cu Polonia şi Ungaria, în privinţa aplicării art. 7 din Tratatul UE, şi cu România în privinţa perpetuării Mecanismului de Cooperare şi Verificare la 12 ani de la aderare. De aceea, Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE, care va avea loc la Sibiu peste doar patru luni, va constitui un moment important de setare a discuţiilor inspirate din lecţiile pe care fiecare parte le-a învăţat din aceste crize, pe baza cărora urmează de fapt să fie creionată următoarea paradigmă politico-juridică a UE”, a explicat Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis afişează pe plan extern aceeaşi nesiguranţă cu care tratează superficial confruntările politice din ţară.

„Constatăm, cu această ocazie, că preşedintele Iohannis semnează însă un cec în alb din partea României înainte de deschiderea propriu-zisă a dezbaterii cu mize deosebit de serioase pentru viitorul statut al părţilor constitutive ale construcţiei europene şi ale acţiunii acesteia ca entitate unitară în plan politic, economic sau militar. El se afirmă în plan extern, cu aceeaşi siguranţă neinformată cu care tratează superficial problemele de mare importanţă din planul confruntărilor interne”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El a precizat că şeful statului arată, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, „o înţelegere de vasal necondiţionat din Estul Europei şi reprezentant la evenimentul care a avut loc la Aachen drept im vremelnic al unei instituţii a UE”.

„În alocuţiunea sa de la Aachen (Aix-la-Chapelle) cu ocazia semnării tratatului bilateral dintre Franţa şi Germania, unde a fost invitat în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, Klaus Iohannis vorbeşte despre -Europa din epoca lui Carol cel Mare- şi -victoria consensului din relaţia franco-germană- întruchipată în -spiritul de la Aachen-, despre care spune că vor călăuzi întreaga Europă „pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, unde preşedintele României -speră- să se reconfirme consensul că -modul în care Europa se înţelege pe sine se bazează pe valori comune, fundamentale (sic!).

În contextul campaniei sale electorale de acasă şi într-o paradigmă medieval-carolingiană în relaţiile europene de azi, preşedintele României demonstrează o înţelegere de vasal necondiţionat din Estul Europei a însemnătăţii prezenţei sale la eveniment ca reprezentant vremelnic al unei instituţii a UE, dar şi a importanţei reprezentativităţii sale din perspectivă naţională, în concertul european. Din acest punct de vedere, discursul lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, este (din nou) un model de abordare politică în această perioadă premergătoare a unor negocieri ce se anunţă a fi dificile. Vă invit să citiţi acest discurs postat pe pagina Consiliului European ca poziţie reprezentativă a preşedintelui acestui for”, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele a participat marţi la Aachen, ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare franco-german. La eveniment au participat cancelarul Angela Merkel, preşedintele Franţei Emmanuel Macron, şi liderii europeni Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici