Tăriceanu: "Resping raportul MCV şi cer Guvernului să-l returneze Comisiei Europene"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cere Guvernului să-l retrimită Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizând că trebuie demarate procedurile pentru încetarea monitorizării.

1184 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: "Resping raportul MCV şi cer Guvernului să-l returneze Comisiei Europene"

Tăriceanu: Resping raportul MCV şi cer Guvernului să-l returneze Comisiei Europene (Imagine: Bogdan Iordache)

"Resping acest raport şi cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate şi altele pe care Guvernul va avea obligaţia să le formuleze, pentru a fi refăcut ţinând cont de observaţiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar şi alte persoane şi instituţii. Ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunţime şi extrem de critic toate observaţiile incluse în raport", a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă la Parlament.

De asemenea, preşedintele Senatului solicită Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în domeniul justiţiei pentru că "acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în tratatul de aderare şi începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic".

"Foarte multe ţări din Europa fac o legătură permanentă şi absolut ilogică între aderarea la Schengen şi MCV. Nici aderarea la Schengen nu este o opţiune care se acordă României, este o obligaţie a ţărilor membre înscrise în tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obţine nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor ţări de a se înscrie în regulamentele şi cerinţele funcţionării în spaţiul Schengen", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a afirmat că raportul are "un ton paternalist" şi induce ideea că "autorităţile române nu sunt capabile să-şi rezolve problemele fără recomandările preţioase primite de la birocraţia Uniunii Europene".

El a mai spus că există aprecieri, concluzii şi recomandări care contrazic dispoziţii din Constituţia României, referitor la dreptul de liberă exprimare.

"Cât despre cerinţa din Raport privind motivarea de către Parlament a deciziilor sale (în cazul cererilor de ridicare a imunităţii-n.r.), ea nu doar că nu are suport constituţional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizată tehnic. Ar însemna să fie redactate sute de motivări pentru o singură decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar votează conform propriilor convingeri şi dă socoteală pentru votul său doar în faţa alegătorilor şi nu în faţa DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justiţie", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai susţinut că imunitatea parlamentară nu este o invenţie românească şi nu e proprie doar României, ci tuturor statelor membre ale UE. "Imunitatea îi deosebeşte pe parlamentari de cetăţenii obişnuiţi în toată Europa, iar ea se referă în România doar la declaraţiile politice", a susţinut Tăriceanu.

Guvernul a precizat, săptămâna trecută, că Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) emis de Comisia Europeană recunoaşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei justiţiei şi al luptei anticorupţie, astfel încât există premisele finalizării procesului MCV.

”Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedeşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupţiei, fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române şi-au asumat şi au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoaşterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităţilor române, de exemplu, în structura Strategiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă al Executivului după ce Comisia Europeană a dat publicităţii raportul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici