Tăriceanu: Trimiterea de trupe româneşti în Ciad nu a reprezentat o decizie a Guvernului

Trimiterea de trupe româneşti în Ciad nu a reprezentat o decizie a Guvernului şi nici un subiect abordat în discuţia cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ci este menţionată într-un memorandum transmis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării spre aprobare, a declarat, joi, premierul Tăriceanu.

1 afișare
Imaginea articolului Tăriceanu: Trimiterea de trupe româneşti în Ciad nu a reprezentat o decizie a Guvernului

Tăriceanu: Trimiterea de trupe româneşti în Ciad nu a reprezentat o decizie a Guvernului

El a arătat că România este parte a politicii europene comune de apărare şi, în acest sens, evaluează întotdeauna cu responsabilitate capacitatea de a contribui la misiuni sub egidă europeană, precizând totodată că o decizie concretă şi finală de participare cu trupe la misiuni externe este luată, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, pe baza unei proceduri legale.

Premierul a arătat că CSAT a fost sesizat asupra acestui subiect şi a afirmat că este convins că va fi decisă cea mai potrivită soluţie.

"Nu este o decizie a Guvernului, ci un memorandum înaintat CSAT spre aprobare", a spus Tăriceanu, precizând că subiectul nu a fost abordat nici în discuţiile cu preşedintele francez Sarkozy.

Preşedintele Traian Băsescu "a fost surprins de abordarea complet neserioasă" a miniştrilor Meleşcanu şi Cioroianu, care, la finele anului trecut, în reuniuni externe, au angajat trimiterea de trupe în Ciad fără a avea aprobarea CSAT, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"În planul întrebuinţării forţelor Armatei Romaniei la misiuni în afara ţării pentru 2008, a fost prevăzută doar trimiterea a doi ofiţeri de stat major la comandamentul operaţional din Franţa. Nici vorbă de 120", au mai declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Acestea susţin că şeful statului "a fost surprins de abordarea complet neserioasă" a reprezentaţilor Guvernului având în vedere "absenţa unei decizii a CSAT şi riscurile infinit mai mari din Ciad, comparativ cu alte teatre de operaţii".

Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că preşedintele Traian Băsescu are de o săptămână nota elaborată de MAp şi MAE şi aprobată de premier în legătură cu participarea la misiunea din Ciad, iar subiectul a fost abordat în CSAT, dar nu a fost luată o decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici