Tăriceanu: Urmărirea penală e un abuz de drept. Sunt un politician incomod. Nu demisionez

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu are nicio îndoială că procedura de urmărire penală împotriva sa va continua, dar "nu pentru a face Justiţiei", susţinând că plăteşte astfel pentru faptul că este un "politician incomod" şi că nu va demisiona de la Senat.

2659 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Urmărirea penală e un abuz de drept. Sunt un politician incomod. Nu demisionez

Tăriceanu: Urmărirea penală e un abuz de drept. Sunt un politician incomod. Nu demisionez

"N-am niciun fel de îndoială că procedura începută azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justiţie în acest dosar, ci din alte motive lesne de înţeles. Nu pot să nu remarc aici celeritatea întocmirii dosarului meu de inculpat, în antiteză că praful aşezat ani şi ani pe unele dosare aflate la DNA. Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul să spună lucrurilor pe nume, într-o Românie care preferă să tacă adesea", a precizat Tăriceanu, ca reacţie la anunţul DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa pentru mărturie mincinoasă.

Tăriceanu a mai spus că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului atâta vreme cât nu are calitatea de inculpat în acest dosar.

"Vreau să-i asigur pe toţi: prieteni, simpatizanţi, presă, opinia publică şi persoane care lucrează în prezent chiar la Cotroceni, că voi continua lupta mea pentru revenirea la democraţie, la valorile pentru care au murit oameni în 1989 şi nu mă voi lăsa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis şi continuă să compromită Justiţia şi statul de drept. Mă voi lupta ca să nu revenim la teroarea anilor 50 care, iată, se repetă în zilele noastre", mai susţine copreşedintele ALDE, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Senatului.

El mai spune că audierea sa în dosarul retrocedării pădurilor a fost un abuz şi că "instituţiile de forţă au scăpat de sub controlul civil obligatoriu.

"Azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor şi cătuşelor, alegerea nu o mai pot face cetăţenii în mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetăţenii, azi deciziile sunt luate de instituţiile de forţă care controlează societatea. Aceste instituţii au scăpat complet de sub controlul civil obligatoriu", se menţionează în comunicat.

Politicianul mai susţine că a răspuns cu bună credinţă întrebărilor puse de anchetatori.

"Ca urmare a citaţiei pe care am primit-o ieri de la DNA Braşov, m-am prezentat azi ca persoană privată, conform textului citaţiei, la sediul instituţiei, în calitate de suspect în dosarul 90/P/2016.
Comunicatul emis tot azi de DNA face cunoscut opiniei publice punctul de vedere al procurorilor, care se referă de data aceasta la preşedintele Senatului ca persoană publică şi nu la persoana privată invitată prin citaţie, privind comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Nu vreau să intru în acest moment pe fondul problemei, dar este absurd să fiu bănuit că aş fi vrut să-mi periclitez poziţia în societate, să favorizez prin mărturie mincinoasă persoane cu care nu am niciun fel de legături sau afinităţi (...) Pe data de 15 aprilie 2016, am fost audiat la DNA Braşov în calitate de martor în dosarul retrocedărilor ilegale. Cu acest prilej am răspuns cu bună credinţă întrebărilor puse de anchetatori, în ciuda faptului că am considerat audierea mea ca fiind în cel mai bun caz un exces de zel din partea DNA. Rechizitoriul inculpaţilor din dosar era finalizat înaintea audierii mele, dar cineva a dorit să aibă imagini cu preşedintele Senatului intrând la DNA. Le-a obţinut, dar am înţeles azi că nu fotografia şi rechizitoriul din dosarul retrocedărilor ilegale au fost motivele principale ale chemării mele în aprilie. Audierea mea din aprilie a pregătit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi", mai spune copreşedintele ALDE.

Tăriceanu îşi încheie "pledoaria" afirmând că "nu voi slăbi presiunile ca Preşedintele României şi CSAT sa-si faca datoria pentru aflarea adevărului în cazul Hexi-Pharma".

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat marţi începerea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, suspiciunile având legătură cu declaraţia de martor pe care a dat-o în dosarul privind retrocedarea ilegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Regale Băneasa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici