Țările UE au convenit să exonereze majoritatea firmelor de tariful vamal pentru emisii de carbon

Publicat: 27 05. 2025, 15:42

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți, la Bruxelles, modificările Mecanismului de Ajustare a Carbonului la Frontieră, primul tarif vamal pe carbon din lume. Schimbările vor exonera aproximativ 90% dintre importatorii care urmau să achite taxa începând cu anul 2026, vizând totuși peste 99% din emisiile generate, potrivit informațiilor furnizate de Reuters.

La reuniunea de marți a Consiliului Uniunii Europene, miniștrii statelor membre, responsabili cu afaceri europene, au aprobat modificările propuse din februarie de către Comisia Europeană asupra Mecanismului de Ajustare a Carbonului la Frontieră.

Modificările aprobate includ stabilirea unui prag de 50 de tone metrice pentru importurile anuale de bunuri precum oțel, ciment, aluminiu și îngrășăminte, ceea ce va exonera aproximativ 90% dintre importatori, dar va acoperi în continuare peste 99% din emisiile vizate.

Astfel, cota de aplicare a tarifului vamal pe carbon în cadrul blocului comunitar va viza doar 10% din companiile care erau cuprinse în prezent de acest sistem, dat fiind faptul că aceste firme sunt responsabile de aproape toate emisiile generate.

Acest lucru va face foarte probabilă exonerarea majorității dintre cei aproximativ 200.000 de importatori care urmau să fie afectați de primul tarif vamal pe carbon din lume, începând de anul viitor.

Tariful vamal pe carbon va fi aplicat începând cu anul 2026

Tariful aplicat companiilor potrivit noilor reguli va înlocui actuala prevedere conform căreia orice persoană fizică sau companie care importa astfel de produse cu o valoare peste 150 de euro trebuia să plătească taxa, începând cu anul 2026. 

Următoarea etapă este negocierea acestor modificări cu Parlamentul European, care și-a exprimat deja sprijinul pentru propuneri. Implementarea finală a politicii europene de reducere a emisiilor de carbon este planificată pentru 2026, cu vânzarea certificatelor de emisii începând din februarie 2027. 

Tariful vamal pe carbon al UE este conceput pentru a proteja producătorii europeni de concurența produsă de țările cu reglementări climatice mai puțin stricte. Acesta impune o taxă asupra bunurilor importate, echivalentă cu costul carbonului plătit deja de companiile din UE, în conformitate cu politicile blocului comunitar privind emisiile de CO2.