Teodor Meleşcanu neagă că i-ar fi dezinformat pe diplomaţi în decembrie 1989: Mi-am asumat şi consecinţele

Teodor Meleşcanu a negat informaţiile conform cărora la reuniunile din 19-20 decembrie '89 de la Viena ar fi dezinformat diplomaţii privind reprimarea revoluţiei de la Timişoara, susţinând că le-a spus că dacă informaţiile se confirmă, atunci toţi cei implicaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea.

961 afișări
Imaginea articolului Teodor Meleşcanu neagă că i-ar fi dezinformat pe diplomaţi în decembrie 1989: Mi-am asumat şi consecinţele

Meleşcanu neagă că i-ar fi dezinformat pe diplomaţi în decembrie 1989

”Nu numai că nu am dat niciun fel de informaţii, ci am spus un singur lucru - dacă informaţiile din presa străină se confirmă, toţi cei care se fac vinovaţi trebuie să-şi asume răspunderea. Aceasta a fost poziţia mea pe care mi-am asumat-o într-un moment, 19-20, în care lucrurile erau foarte tulburi în România şi mi-am asumat şi consecinţele pe care puteam să le am eu sau familia mea”, a declarat Teodor Meleşcanu.

El a mai spus că nu avea informaţii oficiale din ţară, ci doar din presa străină, ”pentru că presa românească era practic sub embargo”.

”La sfârşitul şedinţei respective ambasadorul Elveţiei, care era şi preşedintele lucrărilor, a cerut oficial delegaţiei României informaţii în legătură cu situaţia de la Timişoara. Deoarece nu mai rămăsese nimeni în sală din delegaţia română decât eu am spus: nu am primit niciun fel de informaţii din ţară în legătură cu evenimentele de la Timişoara. Doi - ştiu din presa străină că au avut loc ciocniri între armată şi manifestanţi care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi am mai spus că dacă informaţiile se confirmă toţi cei implicaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea”, a menţionat Teodor Meleşcanu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc investighează activitatea lui Teodor Meleşcanu de la reuniunile din 19-20 decembrie 1989 de la Viena, unde ar fi dezinformat diplomaţii de acolo privind reprimarea revoluţiei de la Timişoara.

"Având în vedere informaţiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care domnul Meleşcanu Teodor Viorel a acţionat, ca reprezentant al delegaţiei române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii de către autorităţile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timişoara, soldate cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi rănirea gravă a multor persoane", arată un comunicat al IICCMER.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici