Teodor Meleşcanu: Scutul de la Deveselu, pretext pentru Rusia să acopere problemele pe care le are

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a spus, marţi, că declaraţiile din partea Rusiei pe tema scutului antirachetă de la Deveselu sunt ”un pretext” pentru a încerca să acopere problemele pe care le are cu respectarea prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

1151 afișări
Imaginea articolului Teodor Meleşcanu: Scutul de la Deveselu, pretext pentru Rusia să acopere problemele pe care le are

Teodor Meleşcanu: Scutul de la Deveselu, pretext pentru Rusia să acopere problemele pe care le are

"Nu există absolut niciun fel de raţiune, ci este vorba de folosirea unui pretext pentru a încerca să acopere problemele pe care le are Federaţia Rusă în legătură cu respectarea prevederilor Tratatului privind armele Nucleare Intermediare. În Federaţia Rusă a fost o sporire a numărului de rachete", a declarat Teodor Meleşcanu, la Antena 3, precizând că ceea ce face Ministerul Rus al Apărării e mai degrabă o dezinformare, o încercare de a găsi scuze pentru o politică determinată să încalce de fapt prevederile Tratatului INF.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că România este o ţară care are interese, care îşi doreşte anumite perspective şi care caută instrumentele necesare prin care să realizeze aceste obiective.

"În ceea ce priveşte funcţionarea în România a unui sistem integrat al NATO de protejare a ţărilor membre aliate împotriva oricăror atacuri cu rachete - este în sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului Forţele Nucleare Intermediare (INF) şi tocmai de aceea declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din Federaţia Rusă sunt lipsite de orice fel de consistenţă, pentru că sistemul de la Deveselu este unul care lansează rachete de pe sol în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni", a completat ministrul.

Rachetele de la Deveselu nu pot face altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa NATO, a adăugat Meleşcanu.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Săptămâna trecută, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici