Theodor Paleologu: Sunt partizanul votului în două tururi, creează o legătură între alegător şi ales

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, a criticat, sâmbătă, la Sibiu, sistemul politic din România, spunând că este adeptul votului majoritar în două tururi, dar şi că subvenţiile acordate partidelor sunt prea mari.

251 afișări
Imaginea articolului Theodor Paleologu: Sunt partizanul votului în două tururi, creează o legătură între alegător şi ales

Theodor Paleologu: Sunt partizanul votului în două tururi, creează o legătură între alegător şi ales

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, a spus, sâmbătă, la Sibiu, că legea electorală din România este o ruşine.

„Noi avem o lege electorală votată în 2005, care este o ruşine. Să nu uităm, în 2007, am avut un referendum şi majoritatea s-a pronunţat împotriva sistemului proporţional cu liste închise, pentru că acesta favorizează servilismul şi lichelismul în partide. Te pui bine pe lângă şeful ca să te pună pe liste. (...) Eu sunt partizanul votului majoritar în două tururi de scrutin, este fals numit uninominal, de fapt termenul corect în ştiinţa politică este vot majoritar în două tururi de scrutin. Creează o legătură mai strânsă între alegător şi ales”, a declarat Teodor Paleologu.

Acesta a spus şi că subvenţiile acordate partidelor sunt mari.

„Mai e o ciudăţenie în sistemul nostru politic, şi anume cheltuielile de campanie. Mie mi se pare că e inadmisibil ca marile partide să toace milioane de euro, în acelaşi timp fugind de dezbatere, nu contează decât banul, ideile, soluţiile nu mai contează deloc. Avem candidaţi care nu sunt în stare să spună nimic, dar care au în spatele lor milioane de euro de aruncat pe fereastră din subvenţie. Subvenţiile sunt foarte mari, principiul subvenţiilor pentru partide nu e rău, dar avem de a face cu un abuz revoltător”, a mai declarat candidatul PMP.

El i-a criticat pe trei dintre contracandidaţii săi pentru că nu participă la dezbateri electorale, iar pe Klaus Ioannis l-a comparat cu Zeus din Olimp.

„Şi avem un fel de cascadă a ridicolului. În primul rând, ridicolul suveran al preşedintelui Iohannis, care refuză orice dezbatere, el nu discută cu nimeni, este Zeus din Olimp, nu se coboară printre muritorii de rând. Apoi avem ridicolul secundar, reprezentat de doamna Dăncliă, care spune că ea nu vorbeşte decât cu Zeus din Olimp şi atât. Şi apoi avem ridicolul terţiar, reprezentat de deputatul Barna, care spune că el nu vorbeşte decât cu ceilalţi doi. Practic, avem trei cazuri de patologie a puterii. Şi într-o ţară normală oamenii atinşi în mod vădit de patologia puterii sunt sancţionaţi de electorat”, a precizat Theodor Paleologu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici