Tîlvăr a discutat cu ministrul Apărării din Ucraina despre minele marine din Marea Neagră

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov,mai multe subiecte ce ţin de situaţia războiului, între care şi eforturile comune ale României, Turciei şi Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră.

186 afișări
Imaginea articolului Tîlvăr a discutat cu ministrul Apărării din Ucraina despre minele marine din Marea Neagră

Sursa foto: MApN

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a fost la Kiev, în cadrul delegaţiei conduse de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la Şedinţa Comună a Guvernelor României şi Ucrainei.

Activitatea se desfăşoară la scurt timp după vizita oficială în România a preşedintelui Volodimir Zelenski, context în care relaţia bilaterală dintre cele două state a fost elevată la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea unei Declaraţii Comune asociate acestuia.

Ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Pe agenda de discuţii au figurat situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea bilaterală în diferite domenii, precum şi liniile de sprijin multidimensional acordat de România partenerului ucrainean.

Au fost evocate, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Grupului de contact pentru Ucraina, iniţiat şi prezidat de către Statele Unite ale Americii.

Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea României cu poporul ucrainean, evidenţiind sprijinul acordat celor peste 6 milioane de refugiaţi care au intrat pe teritoriul statului român de la declanşarea războiului de agresiune de către Federaţia Rusă asupra Ucrainei. A fost evidenţiată, de asemenea facilitarea transportului grânelor de către România, utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava, precum şi eforturile ţării noastre pe dimensiunea instruirii militarilor ucraineni sub umbrela misiunii EUMAM a Uniunii Europene. În context, a fost evidenţiată şi perspectiva instruirii piloţilor ucraineni, pe viitor, în cadrul Centrului de instruire F-16 care va fi operaţionalizat în România, cu scopul de a pregăti piloţi români, aliaţi şi parteneri.

Totodată, pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unităţii şi a unui angajament susţinut al comunităţii internaţionale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucţie post-conflict.

Ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre eforturile comune ale României, Turciei şi Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menţionând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securităţii navigaţiei civile.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală în domeniul apărării în ansamblu, cei doi oficiali au evaluat stadiul proiectelor comune şi au agreat intensificarea dialogului la nivelul celor două ministere ale apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici