Tokes şi-ar dori să fie votat şi de români, dar ştie că participând pe listă "e mai greu"

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, duminică, presei, la Târgu Mureş, că şi-ar dori "din inimă" să îl voteze şi românii la scrutinul pentru Parlamentul European, cum s-a întâmplat în 2007, dar ştie că acum, participând pe o listă, este mai greu.

18 afișări
Imaginea articolului Tokes şi-ar dori să fie votat şi de români, dar ştie că participând pe listă "e mai greu"

Tokes şi-ar dori să fie votat şi de români, dar ştie că participând pe listă "e mai greu" (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Tokes a spus că, în momentul deciziei privind lista comună de candidaţi a maghiarilor, liderii celor două formaţiuni (UDMR şi CNMT - n.r.) s-au înţeles să facă o campanie "pe căi diferite" şi să adune voturile, însă alegerea sa şi de către români este, în condiţiile listei comune, "delicată".

"Noi credem că adunăm mai multe voturi dacă mergem pe căi diferite. Noi adunăm voturile care ne aparţin, dânşii - voturile simpatizanţilor UDMR. Din inimă aş face campanie între români, dar ştiu că problema naţională este foarte accentuată, îi îndepărtează de cauza maghiară şi nu găsim încă soluţia ca laolaltă să câştigăm, să ne sprijine. Eu cred că termenii generali ai democraţiei ar putea să ne unească, că în acest cadru democratic se includ şi drepturile minorităţilor, ale oamenilor, drepturile omului şamd. Eu aş dori din inimă să mă voteze (românii care l-au votat în campania din 2007 - n.r.), dar e mai greu să vin cu lista către români. Când mă duceam eu singur, era mai uşor", a spus Tokes.

Acesta a adăugat că în 2007 l-au votat 18.000 de români.

În acest an, UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) participă la alegerile pentru Parlamentul European pe o listă comună, pe aceasta aflându-se 43 de persoane.

În fruntea "listei solidarităţii maghiare" pentru alegerile europarlamentare se află preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, urmat de candidaţii Iuliu Winkler, Sogor Csaba, Szilagyi Zsolt şi Kovacs Peter.

La alegerile europarlamentare din 2007, candidatul de atunci independent Laszlo Tokes a obţinut 176.533 voturi, respectiv 3,44 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici