Tomac: Am fost un critic constant al politicilor ruse faţă de Republica Moldova. Insistenţele mele au efecte

Eugen Tomac a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la la interdicţia de a intra în Rusia, că a fost un critic constant al politicilor Moscovei faţă de R. Moldova şi regiunea, întrucât România a fost amputată în urma unei decizii a Kremlinului, iar poziţia rusă nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani.

403 afișări
Imaginea articolului Tomac: Am fost un critic constant al politicilor ruse faţă de Republica Moldova. Insistenţele mele au efecte

Tomac: Am fost un critic constant al politicilor ruse faţă de Republica Moldova. Insistenţele mele au efecte (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Întrebat de ce crede că se află pe lista cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat:

"De 15 ani încerc să aduc în spaţiul public românesc un subiect de interes major şi anume riscurile la care suntem supuşi cu toţii în ceea ce priveşte abordarea Federaţiei Ruse faţă de relaţia cu R. Moldova. Prezenţa pe listă îmi confirmă faptul că insistenţele mele au produs efecte pentru că în mod constant atât cât am gestionat această relaţie fie în calitate de consilier al preşedintelui Băsescu, fie de secretar de stat în Guvernul României, şi acum sunt deputat ales cu 80% de către cetăţenii din Basarabia, în mod constant am fost un critic al politicilor Rusiei în ceea ce priveşte R. Moldova şi toată regiunea. Eu ştiu că România a fost amputată în urma unei decizii luate la Kremlin şi poziţia şi politica Rusiei faţă de România şi faţă de românii aflaţi la est de Prut nu s-a schimbat cu nimic în ultimii 100 de ani".

Tomac a precizat că nu a fost anunţat pe cale oficială de această interdicţie.

Totodată, preşedintele PMP a spus că nu a fost niciodată în Rusia.

"Nu am fost niciodată în Federaţia Rusă. Am dorit doar în 2011 să fac o vizită la comunităţile de deportaţi din Basarabia dar nu s-a concretizat", a afirmat Eugen Tomac.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat o listă cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Iulian Chifu este fostul consilier al preşedintelui Traian Băescu şi actual preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forţelor Navale Române.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici