Tomac îi scrie lui Gorghiu, cerându-i să susţină proiectele sale de lege privind votul din diaspora

Preşedintele PMP Eugen Tomac i-a trimis, sâmbătă, liderului PNL Alina Gorghiu o scrisoare deschisă în care îi cere să susţină proiectele privind votul prin corespondenţă şi votul electronic, depuse de el în Parlament, arătând că, astfel, mai are o şansă să demonstreze românilor că îi pasă de ei.

162 afișări
Imaginea articolului Tomac îi scrie lui Gorghiu, cerându-i să susţină proiectele sale de lege privind votul din diaspora

Tomac îi scrie lui Gorghiu, cerându-i să susţină proiectele sale de lege privind votul din diaspora (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

”Observ că după 4 luni de la alegerile prezidenţiale, partidul pe care îl conduceţi şi-a amintit brusc de o promisiune pe care PNL a făcut-o în campania electorală aproape în fiecare zi milioanelor de români din afara graniţelor, lansând un apel pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind organizarea alegerilor. Şi mai curios este faptul că apelul lansat ieri de formaţiunea pe care o conduceţi vine la o zi după ce eu am depus din nou în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi o iniţiativă nouă, cea privind votul electronic, ambele destinate românilor de peste hotare”, a scris Tomac.

El a mai arăptat că PMP a atras atenţia asupra necesităţii îmbunătăţirii cadrului legislativ în ceea ce priveşte organizarea alegerilor de peste hotare încă din octombrie 2013, atunci când a depus pentru prima dată în Parlamentul României proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, dar, la acea vreme, niciun partid n-a fost interesat de subiect.

Tomac i-a amintit lui Gorghiu că, după 17 noiembrie, proiectul votului prin corespondenţă a fost respins în Parlament cu majoritate de voturi, deci şi cu voturile PNL. El a spus că a depus, în 4 martie, din nou proiectul de lege privind votul prin corespondenţă ăi un proiect nou privind votul electronic, elaborate la propunerea celor mai reprezentative asociaţii ale românilor de peste hotare şi după două luni de consultări cu românii din Italia, Spania, Marea Britanie,Germania, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova.

“Având în vedere cele menţionate, fac un apel la responsabilitate, corectitudine şi onestitate faţă de românii care v-au ales. În loc să lansaţi apeluri politicianiste întârziate, vă invit să vă asumaţi public că veţi susţine legea votului prin corespondenţă şi legea votului electronic, iniţiative care au fost deja dezbătute şi apreciate de către românii de peste hotare. Mai aveţi o şansă să le demonstraţi românilor că vă pasă cu adevărat de ei şi că aţi înţeles mesajul pe care l-au transmis în data de 16 noiembrie 2014. Vă cer s-o faceţi cinstit, deschis şi asumat, prin acţiune politică directă, sprijinind proiectele de lege care există deja şi care pot fi îmbunătăţite, acţiune ce ar face diferenţa între PNL şi PSD. Ar fi şi în interesul PNL, aflat, eventual, la guvernare in 2016, să nu repete infracţiunea din noiembrie 2014, de împiedicare a votului românilor aflaţi în afara ţării”, se mai precizează în scrisoarea deschisă a lui Eugen Tomac.

PNL a trimis, vineri, o scrisoare deschisă asociaţiilor şi comunităţilor românilor din diaspora, pentru începerea unui dialog privind legislaţia votului prin corespondenţă, liberalii anunţând că vor iniţia acest dialog şi în mediu online, printr-un site şi o adresă de Facebook pe acest subiect.

PNL arată în scrisoarea deschisă semnată de copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga şi transmisă diasporei, că în 16 noiembrie 2014, întreaga clasă politică din România a primit un puternic semnal şi o lecţie de responsabilizare ce nu mai poate fi ignorată, şi că formaţiunea doreşte să pună în practică voinţa cetăţenilor români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici