Toți angajații Ministerului Finanțelor vor întocmi rapoarte de activitate zilnice din 1 august
Ministerul Finanțelor anunță luni un nou set de măsuri pentru eficientizarea activității instituționale, prin lansarea unui nou sistem de evaluare a performanțelor angajaților și a departamentelor din cadrul Ministerului.
Concret, începând din 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor vor transmite zilnic, în scris, către superiorul direct, detalierea activităților desfășurate în ziua respectivă. Pe baza acestor informații, coordonatorii de servicii și direcții vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice. Ulterior, fiecare structură va realiza un raport lunar, care va fi analizat și validat la nivelul secretarilor de stat sau al altor coordonatori cu rol de management.
Aceste tipuri de raportări vor fi utilizate ca un instrument de măsurare a performanței și de calibrare a volumului de lucru
„Prin acest nou sistem nu vizăm încărcarea angajaților cu un volum de muncă suplimentar, ci o mai bună înțelegere a modului în care funcționează instituția și care sunt zonele unde putem aduce îmbunătățiri. De exemplu, dacă un departament sau serviciu are un volum foarte mare de lucru și se constată supraîncărcarea, vom redistribui resursă umană din alte departamente pentru a scădea gradul de încărcare acolo unde constatăm disfuncționalități. În acest mod, vom lucra mai eficient, mai repede și mai bine și vom avea o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în instituție”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.
Astfel, fiecare angajat va nota durata și tipul activităților desfășurate în ziua respectivă, precum studierea documentațiilor, documentarea/analizarea legislației și jurisprudenței naționale și internaționale, participarea la ședințe, grupuri de lucru, deplasarea în delegații, monitorizări ale structurilor teritoriale și altele. De asemenea, vor fi detaliate activitățile conexe.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, măsura se aliniază Programului de Guvernare 2025–2028, care vizează „monitorizarea obiectivă și continuă a performanței funcționarilor și instituțiilor”, prin raportări regulate (zilnice, săptămânale și lunare) care să stea la baza evaluărilor ulterioare.
„Totodată, aceasta pune în practică concluziile misiunii de audit desfășurată în 2018 de Direcția de Audit Public Intern aparat propriu (DAPIAP), care a evidențiat lipsa unei abordări unitare în definirea/identificarea proceselor și subproceselor la nivelul Ministerului și a modului în care este gestionată încărcarea”, se arată în comunicat.