Traian Băsescu, în vizită în Israel. Preşedintele a fost primit, la Ierusalim, de omologul Shimon Peres, care l-a numit "căpitan de navă"

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită de stat în Israel, a fost primit, luni dimineaţă, la Ierusalim, de omologul israelian Shimon Peres. Traian Băsescu a fost primit de preşedintele Statului Israel la reşedinţa oficială a acestuia din Ierusalim, Shimon Peres numindu-l pe şeful statului român "prieten" şi "căpitan de navă".

2324 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, în vizită în Israel. Preşedintele a fost primit, la Ierusalim, de omologul Shimon Peres, care l-a numit "căpitan de navă"

Traian Băsescu, în vizită în Israel. Preşedintele a fost primit, la Ierusalim, de omologul Shimon Peres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Shimon Peres a declarat în cadrul discursul său că îl primeşte pe preşedintele Băsescu cu inima deschisă.

"Vă primesc aici cu toată inima, domnule preşedinte şi un prieten. Pentru mine este şi mai important că sunteţi căpitan de navă şi de aceea antrenamentul de căpitan, pentru preşedinte, este foarte bun", a declarat Shimon Peres.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul din cadrul primirii oficiale, că este pentru el nu numai o onoare să fie invitatul preşedintelui Peres, dar şi o bucurie să viziteze Ţara Sfântă.

"O ţară de care suntem legaţi în primul rând prin numărul mare de evrei români care au plecat din ţara de origine pentru a contribui la constucţia şi dezvoltarea Israelului", a spus Traian Băsescu.

Pe agenda întâlnirii de la Reşedinţa Prezidenţială "Beit Hanasi" se află de asemenea un cuvânt de mulţumire adresat de preşedintele României, semnarea în Cartea de Onoare şi convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale.

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaraţii de presă ale preşedintelui României şi ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormântul lui Theodor Herzl.

Preşedintele Traian Băsescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", urmând ca la ora 12.40 să se desfăşoare ceremonia de aprindere a "Flăcării Veşnice" şi depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

Traian Băsescu mai are trecută în agenda vizitei de stat vizitarea Memorialului Copiilor şi semnarea în Cartea de Onoare, precum şi participarea la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului "Yad Vashem" din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun în onoarea preşedintelui României, iar la ora ora 16.15, preşedintele se va afla în Oraşul Vechi, unde va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidului Plângerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, în onoarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la reşedinţa prezidenţială "Beit Hanasi".

Marţi, preşedintele Traian Băsescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu preşedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Aşezământului Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte.

Şeful statului are programate, marţi, şi întâlniri cu comunităţile de români din zonă.

Preşeidntele Băsescu va face de asemenea marţi o vizită la Ramallah, urmând să aibă o întrevedere cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Preşedintele Traian Băsescu se află, în perioada 19-21 aprilie, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene.

Înainte de plecarea în aceste vizite, preşedintele Băsescu a declarat că obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală. "După cum ştiţi, avem o colaborare consistentă atât din punct de vedere comercial, dar şi din punct de vedere al operaţiunilor comune, fie că vorbim de cooperare economică, fie că vorbim de cooperare în domeniul militar sau cooperare ştiinţifică. De altfel, unul din obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică este cu privire la transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi, în acelaşi timp, la invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul Laserului de la Măgurele", a menţionat Băsescu. În acelaşi timp, şeful statului a precizat că se doreşte extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare.

"Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist - motiv pentru care şi o delegaţie a SRI (din care face parte directorul Serviciului, George Maior - n.r.) se va afla în delegaţia mea -, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare şi cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere; nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri - sunt alte obiective în discuţiile cu demnitarii şi instituţiile din Israel", a mai spus Băsescu.

De asemenea, "un capitol aparte" este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry, a precizat şeful statului.

"Şi din acest punct de vedere vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate, sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului", a precizat Traian Băsescu.

"Atât în Israel, cât şi la Ramallah, voi avea discuţii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situaţia din regiune, unde constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban. Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului şi a teritoriilor palestiniene, este clar că iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune. O oportunitate care în opinia noastră nu trebuie ratată. Iar România este una din ţările care au susţinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care ştim foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, ştim şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi avem şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuiesc făcute. În orice caz, mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul că oricând este mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum, deci, este mai bun un compromis, decât să nu ai siguranţă şi pace pentru propriii tăi cetăţeni", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici