Turcan: BPN al PDL nu a luat o decizie privind propunerea lui Botiş legată de concediul maternal

Vicepreşedintele PDL Raluca Turca a declarat, marţi, că BPN al PDL nu a luat o hotărâre privind propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, privind concediul maternal, arătând că este o "eroare stategică" dacă partidul nu s-a consultat cu partenerii de coaliţie.

19 afișări
Imaginea articolului Turcan: BPN al PDL nu a luat o decizie privind propunerea lui Botiş legată de concediul maternal

Turcan: BPN al PDL nu a luat o decizie privind propunerea lui Botiş legată de concediul maternal (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Turcan a declarat că, în opinia sa, perioada de acordare a concediului de îngrijire a copilului ar trebui să rămână neschimbată de doi ani şi să nu fie redusă, pentru că România nu poate să ofere condiţii pentru creşterea copiilor, nu sunt suficiente creşe, nu sunt bani suficienţi pentru ca familiile să-şi permită bone.

"În BPN categoric nu s-a stabilit nimic. Nu s-a luat o decizie. Domnul prim-ministru a spus că ministrul Muncii trebuie să ne prezinte variantele de lucru şi că noi, cei care avem un alt punct de vedere, să ne întâlnim să vedem care sunt argumentele şi în funcţie de argumentele oferite de negocierile din cadrul coaliţiei să luăm o decizie. Cred că o decizie atât de dură cu astfel de consecinţe trebuie discutate în primul rând în coaliţie. Dacă nu s-a făcut lucrul acesta, este o eroare strategică şi sper ca în cel mai scurt timp PDL să convoace şi partenerii de coaliţie pentru discuţii", a afirmat Turcan.

Ea a arătat că, din punct de vedere politic, "este periculos, dacă nu greşit, să se abordeze un astfel de subiect public fără să fi tatonat întâi variantele de lucru în cadrul coaliţiei".

Turcan a mai spus că, dacă ar fi să se ajungă la o decizie de reducere a acestei perioade, aceasta trebuie însoţită de un pachet de măsuri de creştere a natalităţii şi de încurajare a familiei să aibă copii.

Potrivit Ralucăi Turcan, oricât s-ar compara România cu alte ţări în privinţa perioadei de concediu de îngrijire a copilului, nu se poate reduce această perioadă deoarece, "din punct de vedere al ofertei pentru creşterea copilului, ţara noastră este deficitară".

Şi deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat marţi pentru MEDIAFAX, că nu susţine propunerea de reducere a perioadei concediului de creştere a copilului, precizând că şi în BPN al partidului au fost reprezentanţi ai PDL care au avut acest punct de vedere.

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal şi va solicita, joi, în coaliţie, într-o reuniune programată înaintea şedinţei de guvern, identificarea unor variante alternative.

BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici