Turcan: Ponta şi-a angajat răspunderea că banii pentru despăgubiri vor fi daţi de alt guvern

Singurul avantaj al legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate este că nu presupune nicio responsabilitate financiară pentru Guvern, premierul Victor Ponta angajându-şi răspunderea că banii vor fi daţi de alt guvern, susţine vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.

424 afișări
Imaginea articolului Turcan: Ponta şi-a angajat răspunderea că banii pentru despăgubiri vor fi daţi de alt guvern

Raluca Turcan (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că “asumarea răspunderii pentru legea retrocedărilor este o mascaradă".

"Legea nu restituie imobilele proprietarilor, decât ca excepţie. Legea nu apară proprietatea, ci creează haos imobiliar. Legea nu aduce dreptate celor care au fost nedreptăţiţi de regimul comunist, ci doar o bătălie pe nişte puncte", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, "legea naşte speranţe, dar oferă dezamăgire" şi este "neconstituţională, pentru că restituirea proprietăţii, într-o ţară în care Constituţia garantează proprietatea, trebuie să fie regulă, şi nu excepţie".

Turcan a adăugat că "Guvernul Ponta oferă proprietarilor puncte până în 2016, urmând ca, în perioada 2017-2024, să se facă plăţi, în tranşe".

"Până atunci, toţi cei care aveau dosare soluţionate şi aşteptau despăgubiri vor fi blocaţi. Blocarea totală a procesului despăgubirilor până în 2016, inclusiv pentru cei cu dosare rezolvate, duce la blocarea cadastrării şi la instabilitatea circuitului civil. Oricum, în România se înregistrează cel mai mic procent de cadastrare din UE. Menţinând acest procent infim de cadastrare a proprietăţilor şi blocând procesul până în 2016 înseamnă haos imobiliar şi instabilitatea circuitului civil", susţine vicepreşedintele democrat-liberal.

Potrivit Ralucăi Turcan, singurul avantaj pe care-l are legea pentru care Victor Ponta şi-a asumat răspunderea este acela că "nu presupune nicio responsabilitate financiară pentru Guvern".

"Practic, Ponta şi-a asumat responsabilitatea că banii vor fi daţi de alt guvern. În momentul în care restituirile se fac după 2017 şi până atunci va fi doar bătălie pe puncte acest lucru înseamnă foarte clar că Ponta şi-a asumat răspunderea că practic nu va da niciun ban foştilor proprietari", a conchis Raluca Turcan.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, miercuri, în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici