UDMR informează şi conducerea instituţiilor Consiliului Europei despre Valea Uzului

UDMR anunţă, joi, că informat şi conducerea instituţiilor Consiliului Europei despre „încălcările de lege din cazul Cimitirului militar din Valea Uzului”. „România, chiar şi în prezent, consideră minorităţile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranţă naţională”, spune Korodi Attila.

627 afișări
Imaginea articolului UDMR informează şi conducerea instituţiilor Consiliului Europei despre Valea Uzului

UDMR informează şi conducerea instituţiilor Consiliului Europei despre Valea Uzului

„Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, au informat printr-o scrisoare oficială adresată preşedintelui şi vicepreşedinţilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), grupurilor politice ale Consiliului Europei şi liderilor delegaţiilor naţionale ale statelor membre ale UE, cu privire la încălcările de lege comise în Cimitirul militar din Valea Uzului”, se arată într-un comunicat transmis, joi, MEDIAFAX, de către Biroul de Presă al UDMR.

În cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a CE din 24 - 28 iunie, UDMR a atras atenţia partenerilor internaţionali asupra aspectelor de încălcare a drepturilor minorităţilor în cazul evenimentelor din Valea Uzului.

Korodi Attila a spus că, deşi România se consideră mereu un exemplu în gestionarea situaţiei minorităţilor naţionale, nu aceasta este realitatea percepută de comunitatea maghiară din România.

„România, chiar şi în prezent, consideră minorităţile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranţă naţională, de aceea şi legile ţării sunt aplicate cu dublă măsură în cazul nostru: au existat o serie de încălcări de lege în cimitirul din Valea Uzului, mai mult, seria încălcărilor este continuată tocmai de instituţiile statului care continuă să ignore legile ţării. Maghiarii din Transilvania nu doresc altceva decât ca legea să se aplice în mod egal pentru toţi, atunci când drepturile, demnitatea, imaginea comunităţii maghiare sunt afectate”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor la Strasbourg.

Acesta a prezentat şi rezumatul scrisorii în care este descrisă situaţia din Valea Uzului şi căreia i-au fost anexate materiale foto şi video despre evenimentele din 6 iunie.

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării au avut, miercuri, o discuţie cu omologii din Ungaria despre Cimitirul din Valea Uzului, unde a fost stabilit ca o comisie alcătuită din reprezentanţii tuturor ţărilor care au morţi de război înhumaţi în necropolă să se deplaseze în acel loc pentru cercetări.

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forţat intrarea în cimitirul internaţional din Valea Uzului, după ce administraţia locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanţ uman în faţa cimitirului.

Taguri:
udmr,
valea uzului,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici