UDMR susţine folosirea limbii materne în localităţile cu 10% populaţie minoritară

UDMR ar putea propune viitorului Parlament rezultat în urma alegerilor generale modificarea Legii administraţiei publice locale astfel încât să se permită folosirea limbii materne în administraţie în localităţile unde populaţia minoritară este de 10%, faţă de 20% cât prevede, acum, actul normativ.

28 afișări
Imaginea articolului UDMR susţine folosirea limbii materne în localităţile cu 10% populaţie minoritară

UDMR susţine folosirea limbii materne în localităţile cu 10% populaţie minoritară (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi seară, după lansarea candidaţilor UDMR Cluj pentru alegerile locale, că actualul Parlament nu este apt să adopte o astfel de modificare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La momentul potrivit vom veni cu o astfel de propunere. Eu cred că actualul Parlament nu mai e apt să facă paşi înainte în această problemă. Când vom avea un Parlament cu care putea obţine o astfel de schimbare, vom veni cu propunerea", a spus Marko.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie şi de alte schimbări legislative, în ceea ce priveşte Legea Minorităţilor, de exemplu. Preşedintele UDMR a explicat că procentajul de 20% pentru populaţia minoritară dintr-o localitate este rezultatul unui compromis.

"De la început, noi am propus 10%, cifră care figura în Programul UDMR. După lungi dispute, între 1996 şi 2000, s-a ajuns în 2001, când a apărut Legea nr. 215, la procentajul de 20%. Afirm că 10% era mult mai potrivit", a arătat Marko Bela.

El a spus că au dreptate cei care spun că, într-un oraş cum este Cluj-Napoca, unde trăiesc circa 75.000 de maghiari, este absurd să nu se poată folosi limba maternă în administraţia publică, acum, în anul 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici