UE alocă 47 de milioane de euro pentru o fabrică de pulberi în România

Comisia Europeană a aprobat vineri finanţarea, cu 513 de milioane de euro, a 31 de noi investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producţie de muniţie, anunţă Europa Liberă, din care un proiect este pentru o nouă fabrică în România.

1116 afișări
Imaginea articolului UE alocă 47 de milioane de euro pentru o fabrică de pulberi în România

UE alocă 47 de milioane de euro pentru o fabrică de pulberi în România

Obiectivul Comisiei Europene, prin cele 31 de obiective finanţate, este să crească producţia de lovituri de artilerie la două milioane pe an, până la finalul anului 2025.

Uniunea Europeană nu a putut să livreze un milion de lovituri de artilerie din martie 2023 până în martie 2024, cât a promis, ci doar jumătate din acest număr.

Rusia a reuşitîn schimb să treacă industria de apărare pe modul de război şi a produs în ultimul an trei milioane de proiectile. Un alt milion a inportat din Coreea de Nord.

Din România au depus proiecte compania germană Rheinmetall şi ROMARM, subordonată Ministerului Economiei, care are în subordine 16 companii de stat, inclusiv Fabrica de pulberi din Făgăraş..

Cele 31 de contracte de finanţare ar putea fi semnate în luna mai.

România ar putea semna contractul de peste 700 milioane euro pentru obuzierele de 155 mm. în luna martie, conform unui anunţ al companiei coreene Hanwha Aerospace Co.

Este vorba de 54 de obuziere autopropulsate şenilate K9, pentru dotarea primelor trei batalioane româneşti cu piese de artilerie de calibru NATO de 155 mm. Presa din România a prezentat, pe surse, că firma din Coreea de Sud a fost singura care s-a încadrat în cerinţele Ministerului Apărării naţionale, într-o licitaţie la care au participat şi companii din Germania şi Turcia.

Contractul cuprinde 54 de obuziere de 155 mm autopropulsate şenilate, iar fiecare sistem este compus din 18 obuziere, 9 ţevi de rezervă, 12 maşini de transport şi încărcat muniţii, 9 posturi autopropulsate de observare de artilerie, 1 autostaţie meteorologică, 3 mijloace tehnice de evacuare a tehnicii avariate şi 3 sisteme de cercetare acustică.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligaţia de a livra şi următoarele tipuri de muniţii: Lovitură 155 mm cu proiectile explozive (17.352), fumigene (324), de iluminare (324) şi inerte, pentru instruire (720).

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a reproşat politicienilor că au promis deschiderea unei linii de producţie pentru muniţia de 155 mm, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Deşi în primăvara anului 2023 România s-a angajat în faţa NATO şi a Uniunii Europene că va produce muniţie de calibru 155 mm, de tip NATO, linia de producţie nu a fost încă construită. Gen. Vlad: am discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

În replică, ministrul Economiei, Radu Oprea, a precizat pentru Europa Liberă că, pentru a produce proiectile de calibru NATO de 155 de mm, industria de apărare de stat aşteaptă ca, mai întâi, Armata să-i spună cum trebuie să fie acest tip de muniţie, ce specificaţii trebuie să aibă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici