Uioreanu: Cer demiterea ministrului Sănătăţii pentru prejudicii aduse stării de sănătate a românilor

Deputatul PNL Horea Uioreanu îi cere premierului Emil Boc demiterea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, pentru "grave prejudicii aduse stării de sănătate a românilor", considerând că raţionalizarea sistemului medical trebuie să înceapă cu ministrul în funcţie, transmit corespondentul MEDIAFAX.

55 afișări
Imaginea articolului Uioreanu: Cer demiterea ministrului Sănătăţii pentru prejudicii aduse stării de sănătate a românilor

Uioreanu: Cer demiterea ministrului Sănătăţii pentru prejudicii aduse stării de sănătate a românilor (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Îi solicit prim-ministrului Emil Boc să-l demită pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru grave prejudicii aduse stării de sănătate a românilor. Concomitent, premierul trebuie să demonstreze că este interesat de ceea ce se întâmplă în ţară şi să respecte autonomia locală. Premierul Emil Boc este de părere că în ultimii 20 de ani nimeni nu a spus lucrurilor pe nume şi că «doar s-a încărcat factura la sănătate, s-au cheltuit mulţi bani şi nimeni nu a venit să raţionalizeze». În acest context, îl rog pe domnul prim-ministru să demareze necesara «raţionalizare» a sistemului de sănătate prin demiterea subordonatului său, ministrul de resort Cseke Attila", susţine Horea Uioreanu, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Uioreanu consideră că Cseke Attila trebuie "raţionalizat" şi demis şi pentru că "a desfiinţat spitalele fără o verificare la faţa locului şi cu încălcarea legislaţiei în vigoare".

"Domnia sa nu doar că nu a cerut acordul autorităţilor locale care aveau în subordine aceste instituţii, dar a ignorat total soluţiile propuse de acestea. Cel mai elocvent rămâne cazul spitalului din Mociu, care putea fi salvat de la desfiinţare", afirmă Horea Uioreanu.

Deputatul PNL susţine că "aşa-zisa reformă a sistemului medical românesc, al cărei apogeu a fost atins odată cu desfiinţarea a 67 de spitale, pare să aibă drept principal scop îngreunarea accesului la îngrijiri de specialitate, mai ales pentru cei din mediul rural".

"Majoritatea instituţiilor spitaliceşti închise nu doar că puteau fi salvate, ele erau şi necesare. Faptul că erau necesare a fost dovedit nu doar de protestele locuitorilor din zonele arondate acestor spitale. Din nefericire, doi oameni au plătit preţul suprem, murind în faţa porţilor închise", subliniază Uioreanu.

El adaugă că premierul Emil Boc trebuie să accepte preluarea spitalului din comuna Mociu de către Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, astfel încât cei 22.000 de clujeni care depind de această instituţie "să nu fie puşi în situaţia de a face drumuri în plus pentru orice fel de investigaţie".

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că ministrul Sănătăţii "are susţinere pentru a face reforma în sănătate, pentru că este necesară" şi că, din primele analize, "nu rezultă o cauzalitate directă" între decesul celor două persoane din judeţele Vâlcea şi Constanţa şi desfiinţarea spitalelor.

El a susţinut că, în ultimii 20 de ani, "doar s-a încărcat factura la sănătate, s-au cheltuit mulţi bani şi nimeni nu a venit să raţionalizeze", adăugând că "nu s-a dorit" acest lucru.

Un bărbat de 60 de ani, din oraşul constănţean Băneasa, care avea afecţiuni cardiace, a murit, joi, în ambulanţa care îl transporta de la spitalul din localitate, închis la 1 aprilie, la Spitalul Judeţean Constanţa.

Un caz similar a avut loc, tot joi, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde un bărbat de 41 de ani a murit în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc, desfiinţat, de asemenea, de la 1 aprilie.

Cei doi pacienţi aveau boli foarte grave care nu puteau fi tratate în spitalul din Bălceşti, din Vâlcea şi, respectiv, la cel din Băneasa, din Constanţa, şi trebuia să ajungă în spitale de nivel superior, a susţinut, vineri, subsecretarul de stat în MS Raed Arafat.

Cele două cazuri au creat reacţii din partea localnicilor care au protestat faţă de măsura MS de închidere a unor spitale.

Peste o sută de localnici din oraşul vâlcean Bălceşti au protestat, vineri, în faţa spitalului din localitate, cerând demisia ministrului Sănătăţii şi revenirea asupra deciziei de desfiinţare a unităţii medicale.

Potrivit managerului Spitalului Orăşenesc din Bălceşti, judeţul Vâlcea, Gabriel Popescu, spitalul din Bălceşti a fost redeschis vineri, iar personalul medical care nu a fost redistribuit s-a prezentat la serviciu, respectiv şapte medici şi cinci asistente, care acordau consultaţii ambulatorii de specialitate deocamdată pe bază de voluntariat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici