Un fost ministru susţine că România poate juca un rol de mediator imparţial, privind situaţia din Republica Moldova: Consider oportună organizarea unei şedinţe CSAT

Fostul ministru Victor Negrescu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că România trebuie să aibă o poziţionare oficială faţă de situaţia politică din Republica Moldova. Negrescu susţine organizarea unei şedinţe CSAT pentru a sprijini detensionarea situaţiei şi menţinerea parcursului pro-european.

621 afișări
Imaginea articolului Un fost ministru susţine că România poate juca un rol de mediator imparţial, privind situaţia din Republica Moldova: Consider oportună organizarea unei şedinţe CSAT

Negrescu: Consider oportună organizarea unei şedinţe CSAT privind situaţia din Republica Moldova

“Dincolo de păreri şi de analize privind situaţia din Republica Moldova, trebuie să avem o poziţionare oficială din partea României. Ţara noastră nu poate sta impasibilă şi aştepta în timp ce lucrurile se întâmplă în statul vecin şi prieten. Consider oportună organizarea unei şedinţe CSAT privind situaţia din Republica Moldova pentru a sprijini detensionarea situaţiei şi menţinerea parcursului pro-european", a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Negrescu, fost ministru pentru Afacerile Europene, ales europarlamentar pe listele PSD în viitoarea legislatură.

Acesta a mai spus că România poate avea un rol de mediator imparţial în această criză politică.

"În astfel de momente, avem nevoie de luciditate, dar şi de decizii care să permită soluţionarea rapidă a crizei. România poate juca acest rol de mediator imparţial şi să asigure cea mai bună cale spre o soluţie democratică. Trebuie să trecem peste retorica politică şi să ne gândim la cetăţeni, iar o bună parte din cetăţenii din Republica Moldova se aşteaptă ca România să aibă o poziţie coerentă decisă împreună de toţi actorii instituţionali”, a mai afirmat Victor Negrescu.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marţi într-o şedinţă organizată de către preşedintele Igor Dodon, după ce Dodon a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al ţării din care fac parte Maia Sandu şi Zinaida Greceanîi.

Taguri:
românia,
moldova,
csat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici