Un liberal cere congres extraordinar pentru schimbarea conducerii centrale a PNL

Fostul secretar coordonator al PNL Iaşi, Valerian Sălăvăstru, finul liderului liberal ieşean Relu Fenechiu, solicită organizarea unui congres extraordinar al PNL pentru schimbarea actualei conduceri centrale a PNL, considerând că şefii liberali au negociat neprofesionist formarea guvernului.

25 afișări
Imaginea articolului Un liberal cere congres extraordinar pentru schimbarea conducerii centrale a PNL

Un liberal cere congres extraordinar pentru schimbarea conducerii centrale a PNL (Imagine: Mediafax Foto)

Liberalul Valerian Sălăvăstru propune schimbarea conducerii actuale a PNL, dar şi iniţierea unui dialog PDL-PNL pentru formarea unui "puternic partid de dreapta".

"Motivul principal al acestui demers este scoaterea pe «centura» politicii româneşti a PNL prin negocierile purtate imediat după alegerile din 30 noiembrie. Este incredibilă «forţa» de negociere a liderilor PNL care având două variante din trei de a intra la guvernare (şi PDL şi PSD au dorit alianţa pentru formarea guvernului cu PNL), partidul a ajuns în varianta a 3-a (singur cu UDMR în opoziţie - opoziţia «purice» de 20 la sută). Negocierea acestora a fost total neprofesionistă, aceştia dând dovadă de aroganţă în negocieri", a declarat duminică Valerian Sălăvăstru, într-un comunicat de presă.

El a propus organizarea unui Congres extraordinar al PNL "în vederea analizării activităţii din ultima perioadă a conducerii centrale şi eventuala înlocuire a acestei echipe".

Sălăvăstru susţine că şefii PNL nu au avut un mandat din partea partidului atunci când au negociat rămânerea în opoziţie, decizia fiind luată de un cerc restrâns de oameni, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Bogdan Olteanu şi Cristian David.

"Cazul cel mai incorect este cel a lui Bogdan Olteanu, care nu era abilitat să negocieze viitorul PNL din cel puţin două motive. În primul rând, Olteanu este lipsit de legitimitate în interiorul partidului. La ultimele alegeri naţionale, Olteanu a primit un important vot de blam din partea tuturor filialelor, acestea creditându-l, în cursa pentru funcţia de vicepreşedinte, pe Ludovic Orban cu mult mai multe voturi. În al doilea rând, Olteanu a obţinut puţine voturi în alegeri, doar 3.800, ieşind pe locul trei în colegiul unde a candidat", afirmă liberalul ieşean în acelaşi comunicat.

Sălăvăstru consideră că "PNL a primit o lecţie de la PSD", care şi-a convocat toţi liderii din teritoriu la Bucureşti în zilele în care s-au purtat negocierile pentru formarea unei majorităţi guvernamentale.

"Cred că Partidul Naţional Liberal ar putea ajunge în câteva luni doar «Cercul Naţional Liberal». Pentru salvarea acestui ultim partid istoric din România propun alegerea unei conduceri naţionale competente. De asemenea, este necesară iniţierea unui dialog cu PDL, în vederea constituirii dreptei unice în România. Dreapta unică poate fi prin alianţă sau fuziune cu PDL, sub numele PNL sau alt nume, în proporţia dată de alegeri sau oricare alta, la momentul oportun. Simbioza dintre cele două structuri de partid (PDL - puternică în primul rând în mediul urban şi PNL - puternică în mediul rural) poate da naştere unui mare partid de dreapta, care să guverneze România ani buni de acum înainte", a adăugat Sălăvăstru.

Valerian Sălăvăstru a fost secretar coordonator al filialei judeţului Iaşi a PNL (2005-2007) şi a coordonat campaniile electorale ale PNL în judeţ la referendum, la alegerile europarlamentare din 2007 şi cele locale, din 2008.

Sălăvăstru a candidat la deputaţi într-un colegiu din judeţ, pe listele PNL, obţinând 30 la sută din voturi, însă nu a prins un mandat de parlamentar.

De asemenea, el a ocupat după 2004 diverse funcţii publice, fiind mai întâi şeful Corpului de Control al Prefecturii, apoi şeful OPC Iaşi, fiind cunoscut drept un apropiat al liderului PNL Iaşi, Relu Fenechiu, fiind cununat de acesta.

"Am vorbit cu Fenechiu. El nu este de acord cu demersul meu. Voi cere punctul de vedere al Delegaţiei Permanente a PNL Iaşi, iar în paralel contactez oameni din celelalte filiale din ţară pentru a obţine sprijinul. Până acum, 90 la sută dintre cei cu care am vorbit îmi dau dreptate. Am rămas pe centura politicii, pentru că nu am ştiut să gestionăm bine momentul negocierilor pentru noul guvern", a precizat Valerian Sălăvăstru.

La rândul său, liderul PNL Iaşi, deputatul Relu Fenechiu, a declarat pentru MEDIAFAX că în partid există democraţie, iar fiecare este liber să spună ce vrea.

"De regulă, când un partid trece în opoziţie, apar voci care vor schimbări. Caracterele puternice se văd în opoziţie, nu atunci când eşti la putere", a adăugat Relu Fenechiu.

Cât priveşte organizarea unui congres extraordinar al PNL, şeful liberalilor ieşeni a precizat că acesta se poate desfăşura doar după ce au loc alegeri în fiecare filială.

"Congresul poate fi o idee. Nu m-am gândit serios la asta", a adăugat Relu Fenechiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici