Un nou conflict juridic între instituţii, sesizat la CCR. Camera Deputaţilor, plângere legată de protocolul SRI-Parchet din 2016

Camera Deputaţilor va sesiza CCR sau Guvernul cu privire la existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament, legat de protocolul SRI-Parchetul General din anul 2016, pe motiv că Parchetul a "supralegiferat SRI". Potrivit unor surse sesizarea va fi depusă săptămâna viitoare.

1225 afișări
Imaginea articolului Un nou conflict juridic între instituţii, sesizat la CCR. Camera Deputaţilor, plângere legată de protocolul SRI-Parchet din 2016

Camera Deputaţilor va sesiza CCR asupra unui conflict între Parchetul General şi Parlament privind protocolul din 2016

Surse politice au declarat că preşedintele Camerei Deputaţilor va sesiza săptămâna viitoare, la Curtea Constituţională, un conflict între Parchetul General şi Parlament, acuzând Ministerul Public că a "supralegiferat SRI", prin semnarea protocolului cu acesta în 2016.

Informaţia privind depunerea sesizării la CCR a fost confirmată oficial de Florin Iordache, care a spus că sesizarea va ajunge la CCR atunci când textul va fi finalizat.

Întrebat de MEDIAFAX cine trebuie să facă procedural sesizarea şi dacă e vorba despre preşedintele Camerei Deputaţilor, Iordache a răspuns: "Bineînţeles. Sau Guvernul".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, că susţine un eventual demers de sesizare a CCR pe marginea semnării protocoalelor din Parchetul General şi SRI, idee avansată săptămâna trecută de deputatul social-democrat Florin Iordache.

Pe 25 septembrie, Florin Iordache a declarat, în şedinţa Comisiei juridică a Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016, că prin semnarea protocolului cu SRI în anul 2016, procurorul general, Augustin Lazăr, a transformat Serviciul Român de Informaţii în organ de cercetare penală, astfel SRI primind puteri sporite.

"Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care Procurorul General a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către Procurorul General a acestor protocoale, mă refer şi la cel din 2009 şi la cel din 2016, a venit să adauge la Codul de Procedură Penală. (...) Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit să adauge la CPP şi a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituţională", a declarat Iordache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici