Un partid anunţă că va transpune în proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia

Uniunea Salvaţi România va depune în Parlament proiecte de lege pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia cu privire la Legile justiţiei şi Codurile Penale. Partidul de Opoziţie a acuzat că Tudorel Toader şi coaliţia de guvernare împiedică aderarea României în Spaţiul Schengen.

404 afișări
Imaginea articolului Un partid anunţă că va transpune în proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia

Un partid anunţă că va transpune în proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia

„Uniunea Salvaţi România va depune proiecte de lege pentru a pune transpune toate recomandările Comisiei de la Veneţia în legile justiţiei şi codurile penale, imediat după publicarea rapoartelor oficiale. USR consideră că este foarte important ca România să se alinieze la standardele europene în domeniul justiţiei pentru a dovedi partenerilor externi că lupta anti-corupţie rămâne o prioritate a ţării noastre. Faptul că România este condusă temporar de un partid al penalilor nu trebuie să afecteze parcursul european al ţării noastre”, a transmis USR printr-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

Reprezentanţii formaţiunii au adăugat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi coaliţia de guvernare împiedică intrarea României în spaţiul Schengen.

„USR a insistat în mod constant ca legile justiţiei şi codurile penale să fie modificate, numai după obţinerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia, dar coaliţia PSD-ALDE a refuzat solicitarea avizului, de frica unei evaluări internaţionale. Măcar în ceasul al 12-lea, această coaliţie toxică pentru România trebuie să preia recomandările Comisiei de la Veneţia pentru că altfel pune în pericol poziţia ţării noastre în Uniunea Europeană. Cu Tudorel Toader şi coaliţia PSD-ALDE la guvernare, România nu are nicio şansă să mai scape de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau să intre în spaţiul Schengen. Această coaliţie şi-a făcut o prioritate din a submina statul de drept şi independenţa justiţiei, deşi acestea au fost criterii importante de aderare în Uniunea Europeană. Liviu Dragnea împinge România pe drumul periculos deschis de Ungaria şi Polonia”, potrivit sursei citate.

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici