Ungaria plafonează preţurile la carburanţi până după alegeri

Ungaria va prelungi plafonarea preţurilor la carburanţi pentru încă trei luni, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, cea mai recentă măsură antiinflaţionistă anunţată de guvernul său înainte de alegerile din 3 aprilie, relatează Reuters.

696 afișări
Imaginea articolului Ungaria plafonează preţurile la carburanţi până după alegeri

Ungaria plafonează preţurile la carburanţi până după alegeri

Pentru prima dată de când a preluat puterea în 2010, Orban şi partidul său naţionalist de guvernământ, Fidesz, se vor confrunta la urne cu un front unit al partidelor de opoziţie.

Cu câteva minute înainte ca Orban să-şi înceapă sâmbătă discursul anual despre starea naţiunii, liderul opoziţiei, Peter Marki-Zay, a declarat pe Facebook că alianţa celor şase partide a strâns suficiente semnături pentru a prezenta candidaţi în toate cele 106 circumscripţii electorale.

Confruntându-se cu o creştere a preţurilor, care ar putea duce inflaţia la cel mai ridicat nivel din 2008, guvernul lui Orban a impus în februarie restricţii ale preţurilor alimentelor de bază, extinzând plafoanele deja instituite pentru preţul energiei, al combustibilului şi al împrumuturilor ipotecare.

"Plafonarea preţurilor a funcţionat, prin urmare o prelungim pentru încă trei luni", a declarat Orban.

Acest lucru înseamnă că o regulă care limitează preţurile cu amănuntul ale carburanţilor la 480 de forinţi (1,53 dolari) pe litru, care trebuia să expire săptămâna viitoare, va rămâne în vigoare până la 15 mai.

În pofida controlului preţurilor, preţurile de consum din Ungaria au crescut în ianuarie în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 15 ani, iar inflaţia de bază a crescut vertiginos, determinând analiştii să majoreze previziunile şi semnalând necesitatea unor noi majorări ale ratelor dobânzii.

De asemenea, Orban a impus o limitare a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare cu amănuntul până la sfârşitul lunii iunie pentru a-i proteja pe debitori de creşterea costurilor de rambursare, după ce inflaţia în creştere a determinat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se preconiza anterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ungaria,
preţuri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici