Ungaria va organiza alegeri în aprilie. Partidul lui Orban se confruntă cu un bloc unit al opoziţiei

Ungaria va organiza alegeri parlamentare pe 3 aprilie, iar Fidesz, partidului premierului de dreapta Viktor Orban, se va confrunta, pentru prima dată, cu un bloc unit al opoziţiei, informează agenţia Reuters.

641 afișări
Imaginea articolului Ungaria va organiza alegeri în aprilie. Partidul lui Orban se confruntă cu un bloc unit al opoziţiei

Ungaria va organiza alegeri în aprilie/Partidul lui Orban se confruntă cu un bloc unit al opoziţiei

Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani, este prim-ministru al Ungariei din anul 2010 şi este criticat pentru că a transformat ţara într-o "democraţie nonliberală", intensificând controlul asupra presei şi asupra societăţii civile, în contextul disputelor cu Uniunea Europeană.

Alegătorii unguri vor fi chemaţi să decidă dacă politicile care prioritizează suveranitatea naţională, reducerile fiscale pentru familii, tradiţiile creştine, opoziţia faţă de imigranţi şi faţă de minorităţile sexuale trebuie să continue sau dacă este necesară o reordonare politică, în contextul în care opoziţia denunţă erodarea democraţiei şi a statului de drept.

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit că scrutinul parlamentar se va desfăşura pe 3 aprilie, în aceeaşi zi cu referendumul propus de partidul de guvernământ, Fidesz, pentru aprobarea legii adoptate de Parlament în iunie 2021, prin care este interzisă propaganda în favoarea minorităţilor sexuale.

Conform agenţiei Reuters, partidul Fidesz şi alianţa formaţiunilor de opoziţie sunt aproape la egalitate în sondajele de opinie. Opoziţia a creat un bloc electoral unitar, format, printre alte formaţiuni, din Partidul Socialist, Coaliţia Democratică, Partidul Liberal şi mişcarea Jobbik. Coaliţia opoziţiei este condusă de Peter Marki-Zay, un politician catolic conservator devenit în 2018 primar al oraşului Hodmezovasarhely. "Oligarhi apropiaţi de Guvern au acumulat averi incredibile, iar politicienii Fidesz scriu legile după bunul plac, în timp ce milioane de cetăţeni au salarii de umilinţă", a afirmat Peter Marki-Zay.

"Vom fi acolo pe 3 aprilie", a reacţionat premierul Viktor Orban. Guvernul de dreapta de la Budapesta tocmai a adoptat o serie de facilităţi fiscale pentru familii şi tineri, precum şi majorarea pensiilor şi a salariului minim.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici