Uniunea Secuilor îl vrea pe Tokes pe primul loc pe lista UDMR pentru PE

Uniunea Secuilor din România consideră că UDMR "şi-a creat o poziţie de hegemonie" şi "poluează opinia publică" prin oferirea locului al doilea pe lista pentru Parlamentul European episcopului Laszlo Tokes, deşi nu este sigur că acest loc va fi eligibil.

1 afișare
Imaginea articolului Uniunea Secuilor îl vrea pe Tokes pe primul loc pe lista UDMR pentru PE

Uniunea Secuilor îl vrea pe Tokes pe primul loc pe lista UDMR pentru PE

Uniunea Secuilor din România a lansat, luni, un apel către partidele politice parlamentare, ca la votarea noii legi electorale "să nu mai permită infiltrarea unor avantaje nedemocratice" printre acele articole care stipulează condiţiile de participare a minorităţilor naţionale la alegerile locale şi parlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În opinia acestei Uniuni, UDMR şi-a creat o poziţie de hegemonie şi acum "poluează opinia publică" prin oferirea locului doi pe lista pentru Parlamentul European episcopului Laszlo Tokes, deşi nu este sigur că acest loc va fi eligibil.

Potrivit apelului făcut public de Uniunea Secuilor, UDMR beneficiază de un tratament "cu totul special şi inechitabil" faţă de alţi reprezentanţi ai unor organizaţii etnice şi de "finanţări şi privilegii necuvenite".

Noua lege electorală ar putea, însă, să garanteze încetarea favoritismelor şi libertatea alegerii în rândul comunităţii maghiare din Transilvania, se arată în document. Uniunea Secuilor susţine că există cercuri de interese în rândul UDMR, care a reuşit să-şi păstreze artificial dreptul de reprezentare a întregii etnii, chiar şi în cazul unor procente de susţinere de sub 50%.

"Considerându-se forţă politică, beneficiază de toate avantajele de care se bucură un partid politic, inclusiv de pârghiile de finanţare a partidelor politice parlamentare. Este adevărat că încasează anual peste 7 miliarde lei vechi în această calitate? Considerându-se organizaţie etnică (apolitică), sunt singurii beneficiari ai fondurilor destinate întregii etnii. După unele surse, fundaţia Comunitas împarte anual peste 37 de miliarde lei vechi, în condiţiile în care, deşi banii provin de la bugetul de stat, controlul nu se exercită de Curtea de Conturi. Ţinând în mână conducerea Departamentului pentru Relaţii Interetnice, controlează competenţele celorlalte organizaţii etnice maghiare, permite sau nu chiar şi înregistrarea lor, sau finanţarea lor", se arată în document.

Preşedintele Uniunii Secuilor, Kiss Kalman, susţine că Uniunea lui Marko Bela a oferit "celui mai respectat şi popular maghiar", episcopul Laszlo Tokes, locul doi pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare, "care nici măcar teoretic nu se poate considera loc sigur eligibil". Dacă acesta nu va accepta situaţia, "maşinăria de denigrare unsă cu banii din Comunitas se va reporni", avertizează Uniunea Secuilor.

UDMR a propus organizaţiilor civice care îl susţin pe episcopul Laszlo Tokes ca lista de candidaţi pentru PE să-i aibă pe primele locuri, în ordine, pe preşedintele Uniunii, Marko Bela şi pe liderul CNMT Tokes Laszlo, ca un mesaj de colaborare şi unitate pe termen mediu şi lung. Preşedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută după o întâlnire cu grupul de lucru al CNMT, că în cadrul discuţiilor au mai fost abordate teme precum înfiinţarea unei mese rotunde a maghiarimii şi acordarea unui nou rol în ceea ce priveşte împărţirea fondurilor de la buget pentru comunităţile maghiare. Vicepreşedintele CNMT Szilagyi Zsolt a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu vrea să comenteze propunerea privind listele pentru PE. El a spus că organizaţiile care îl susţin pe Tokes au propus o listă a maghiarimii, nu o listă de partid sub sigla UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici