UNPR a format cu PSD Alianţa de Centru Stânga, parte a USL

UNPR anunţă că a devenit parte a USL, prin Alianţa de Centru Stânga formată cu PSD, alianţă politică înregistrată, de altfel, de Tribunalul Bucureşti, în 9 august.

1104 afișări
Imaginea articolului UNPR a format cu PSD Alianţa de Centru Stânga, parte a USL

UNPR anunţă că a format cu PSD Alianţa de Centru Stânga, parte a USL (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Începând cu sesiunea parlamentară de toamnă, Uniunea Naţională pentru Progresul României activează ca parte integrantă a Uniunii Social Liberale, confirmând şi întărind astfel sprijinul politic acordat de UNPR Guvernului condus de Victor Ponta. UNPR şi PSD formează Alianţa de Centru Stânga, alianţa încheiată în conformitate cu voinţa politică a celor două partide şi cu respectarea procedurilor prevăzute de lege. Alianţa de Centru Stânga reprezintă pilonul social al USL, reunind cele mai consistente opţiuni de centru-stânga din spectrul politic românesc", anunţă un comunicat al UNPR, remis MEDIAFAX.

De asemenea, UNPR susţine că "această coagulare a forţelor de stânga va consolida Uniunea Social Liberală, va contribui la o mai bună guvernare, va întări politicile şi măsurile sociale, în special cele luate pentru creşterea nivelului de trai, va favoriza dialogul social şi va asigura stabilitatea României, în acord cu interesul naţional".

Tribunalul Bucureşti a acceptat, la 9 august, cererea de înregistrare a alianţei politice dintre UNPR şi PSD, denumită Alianţa de Centru-Stânga (ACS).

Cererea de înregistrare a alianţei a fost depusă în 10 iulie.

Liderul UNPR Gabriel Oprea a fost membru al PSD din 2003 până în 2009, ocupând funcţii în executiv în guvernarea Adrian Năstase. El şi-a anunţat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, în 15 ianuarie 2009, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, în Cabinetul PSD-PDL.

Ulterior, Oprea a format UNPR împreună cu alţi lideri plecaţi din PSD, între care Marian Sârbu, Cristian Diaconescu şi Neculai Onţanu, partidul, care a atras în rândurile sale nemulţumiţi din PSD şi PNL, fiind lansat în 1 Mai 2010.

După 2009, formaţiunea s-a aflat în coaliţia de guvernare împreună cu PDL şi UDMR, având miniştri atât în Cabinetul condus de Emil Boc, cât şi în cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

În această perioadă, între PSD şi UNPR au existat şi schimburi de replici tăioase. Astfel, în octombrie 2011, Victor Ponta declara, la interviurile "Gândul", că nu se teme de trădări în partid după alegerile parlamentare din 2012, pentru că trădătorii şi ofiţerii acoperiţi au plecat la UNPR. În replică, UNPR susţinea că afirmaţiile lui Victor Ponta legate de trădătorii şi ofiţerii acoperiţi care au plecat din PSD la Uniune reflectă frustrările personale ale acestuia legate de servicii, structuri şi uniforme.

În noiembrie 2011, Gabriel Oprea susţinea că liderii USL fac dovada unei "viziuni înguste şi dăunătoare pentru România" şi că modul în care "încearcă să acopere scandalurile interne", aducând în atenţia opiniei publice tema suspendării preşedintelui, denotă "amatorism şi iresponsabilitate".

Totuşi, în pofida acestor relaţii şi a faptului că a făcut parte din Cabinetul Ungureanu, la câteva zile după căderea acestuia prin moţiune de cenzură, liderul UNPR Gabriel Oprea a semnat cu Victor Ponta un protocol pentru susţinerea Guvernului USL, pentru învestirea căruia UNPR a şi votat în Parlament.

De altfel, chiar în ziua căderii Guvernului şi a desemnării lui Victor Ponta pentru funcţia de premier, Gabriel Oprea declara că liderul PSD îi este prieten şi că este convins că parlamentarii Uniunii vor vota pentru stabilitatea ţării. Replica lui Victor Ponta a venit a doua zi: "Domnul Oprea a fost colegul nostru şi nu a fost niciodată un secret că a fost colegul nostru, ca şi mulţi dintre cei de acolo".

În 18 iulie, adică la opt zile de la depunerea la Tribunal a cererii de înregistrare a alianţei cu UNPR, preşedintele PSD, Victor Ponta, spunea că a discutat cu Gabriel Oprea despre formarea unei singure formaţiuni de centru-stânga, precizând că USL se bazează inclusiv pe UNPR pentru majoritate politică, parlamentarii acestei formaţiuni urmând să fie "sprijiniţi" pentru un nou mandat. "Am discutat şi cu Oprea, şi cu ceilalţi şi am considerat că, dincolo de lucrurile care ne-au despărţit în această perioadă şi nu şi le-a luat nimeni neapărat înapoi, este important să reunim PSD-ul cu ceea ce s-a desprins atunci din PSD şi, practic, să avem o singură formaţiune de partea de centru-stânga", spunea Ponta.

În 3 iulie, când USL a declanşat acţiunile care în 6 iulie duceau la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, şeful statului declara că scopul acţiunilor USL, UDMR, UNPR este preluarea controlului asupra justiţiei şi că suspendarea sa este doar o etapă în atingerea acestui scop. "Ţinta finală a acţiunilor majorităţii parlamentare, conduse de domnul Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor, este punerea sub control a Justiţiei. Suspendarea preşedintelui este doar o etapă. Problema acestor domni şi a partidelor este punerea sub control a justiţiei. Repet, suspendarea preşedintelui este doar o etapă intermediară, care, conform planificării lor, urmează să aibă loc în zilele următoare", a spus Băsescu. El le cerea lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor să înceteze imediat acţiunile împotriva instituţiilor statului român.

Deşi la nivel declarativ UNPR a susţinut că nu va vota în favoarea suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu, în Parlament hotărârea a fost adoptată şi cu sprijinul acestei formaţiuni.

Cu toate acestea, în perioada în care a fost suspendat, Traian Băsescu a declarat în mai multe rânduri că mulţumeşte UDMR şi UNPR pentru că au asigurat guvernarea ţării într-o perioadă dificilă.

În 2004, Traian Băsescu spunea că Oprea este "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase", afirmaţie pe care a recunoscut-o în octombrie 2010, la Pro TV. Băsescu mai spunea, la Pro TV, că liderul UNPR Gabriel Oprea este "un om pe care l-a reevaluat", recunoscând că, atunci când acesta a fost impus de PSD ca ministru de Interne, avea mari semne de întrebare. În mai 2011, Gabriel Oprea declara că preşedintele Traian Băsescu este un "bărbat de stat şi un patriot", afirmând că niciodată nu l-a făcut şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, aceasta fiind o afirmaţie "inventată de presă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici