USR acuză PSD şi PNL că lasă copiii fără navetă gratuită şi masă caldă la şcoală

Elevii din mediul rural încă nu beneficiază de transport gratuit, iar programul Masa caldă în şcoală este blocat în continuare, acuză USR.

154 afișări
Imaginea articolului USR acuză PSD şi PNL că lasă copiii fără navetă gratuită şi masă caldă la şcoală

USR acuză PSD şi PNL că lasă copiii fără navetă gratuită şi masă caldă la şcoală

La două săptămâni de la începutul şcolii, elevii din mediul rural încă nu beneficiază de transport gratuit, iar programul Masa caldă în şcoală este blocat în continuare.

„Pentru că Guvernul PSD-PNL încalcă legea, USR a propus astăzi (luni - n.r.), din nou, soluţiile corecte pentru deblocarea situaţiei. PSD şi PNL au respins însă, şi de această dată, orice propunere în beneficiul copiilor. Amendamentele au fost formulate de deputaţii USR în şedinţa comună a Comisiilor pentru învăţământ şi pentru administraţie publică, cu ocazia dezbaterii ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul Ciolacu s-a grăbit să modifice recent intratele în vigoare legi ale Educaţiei”, transmite USR.

„Peste 2.500 de şcoli, o treime din elevii ţării, ar trebui să beneficieze de masa caldă încă din acest an, dar nici cele 450 de şcoli în care târâş grăpiş continua programul pilot nu au primit de la Guvern nici norme, nici bani. Din nefericire, şi parlamentarii din coaliţia PSD-PNL dau rateuri majore şi au refuzat şi astăzi propunerile USR de rezolvare, amendamente care le-ar fi redat copiilor dreptul la masă caldă, la navetă gratuită, la educaţie”, declară deputatul USR Andrei Miftode.

Referitor la transportul elevilor, USR a propus să fie eliminată condiţionarea gratuităţii de existenţa unei hotărâri de guvern, astfel încât copiii să nu mai stea la mâna Executivului şi după voinţa arbitrară a unor politicieni.

În privinţa programului Masa caldă în şcoli, USR a cerut ca, în fiecare an, sumele care nu sunt folosite pe perioada în care programul nu este operaţional să rămână la beneficiari, să nu poată fi deturnate către alte categorii de cheltuieli.

„Mi s-a părut extrem de trist să aud de la reprezentantul Ministerului Educaţiei nu doar că nu susţine propunerile noastre, dar motivul pentru care nu o face: cică nu a avut timp să se uite la amendamente. Erau doar două propoziţii simple. Din banii pe care i-a luat domnul Buzatu, 83.000 de elevi ar fi avut masa caldă în şcoli, iar ei spun că nu au avut timp să citească amendamentele şi au votat contra lor, ignorând total legile”, precizează deputatul USR Filip Havârneanu.

„Unul din patru adolescenţi nu mai ajung în clasa a IX-a când trec de la gimnaziu la liceu şi România are cea mai mare rată a abandonului timpuriu în timp ce Guvernul blochează naveta gratuită şi masa caldă în şcoli. Am depus astăzi, IAR, în Parlament, soluţii pentru asta: transport gratuit din prima zi de şcoală plătit direct transportatorilor nu doar decontat parţial şi complicat, banii pentru mese calde în şcoli acolo unde administraţia întârzie să le asigure. PSD şi PNL au votat împotrivă deşi este mai scump pentru România să piardă pe drum o bună parte a acestor generaţii decât este să se asigure că ajung la şcoală şi că se pot concentra la ore că au mâncat suficient. De exemplu, o familie din rural cu doi copii adolescenţi, un părinte angajat la salariu minim şi unul dedicat gospodăriei a trebuit luna asta să se descurce cu 20 de lei pe membru de familie pe zi, iar în cazul copiilor în zilele de şcoală asta a însemnat uneori doar bani de microbuz dus-întors”, spune deputata USR Oana Ţoiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici