USR, după decizia CCR: Avem încredere că Iohannis va demara referendumul ”Fără penali”/ PNL, în replică: Este decizia preşedintelui de a stabili când îl organizează

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că decizia CCR de miercuri ”deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai să avem şi referendumul ”Fără penali”, referendumul pe justiţie fudamental pentru România”.

801 afișări
Imaginea articolului  USR, după decizia CCR: Avem încredere că Iohannis va demara referendumul ”Fără penali”/ PNL, în replică: Este decizia preşedintelui de a stabili când îl organizează

USR, după decizia decizia CCR: Avem încredere că Iohannis va demara referendumul ”Fără penali”

„CCR a admis sesizarea preşedintelui la modificarea Legii electorale, precizând foarte clar că este posibilă organizarea unor referendumuri în timpul alegerilor, în timpul alegerilor europarlamentare. Practic în acest moment se deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai să avem şi referendumul <Fără penali>, referendumul pe justiţie fudamental pentru România. Alianţa USR-PLUS are toată încrederea că preşedintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei doi ani şi jumătate de luptă pe justiţie pe care ne-o servesc Liviu Dragnea şi PSD. În acest moment avem toate şansele ca pe 26 mai românii să poată să voteze pentru fără penali”, a declarat Dan Barna, în Parlament.

Liderul USR a afirmat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis acest aspect şi a apreciat că va analiza situaţia.

„Finalitatea este că introducând această modificare în Constituţie cei condamnaţi nu mai pot candida la următoarele alegeri. Un astfeld e referendum va pune o presiune extraordinară la tot ce s-ar vota în Parlamentul României. Acum câteva săptămâni a fost ultima discuţie. La momentul acela nu vorbeam de 26 mai pentru că era o contestaţie la Curte şi aştepta răspunsul. Am discutat de referendumul pe justiţie şi preşedintele analizează oportunitatea. Avem o oportunitate majoră să ieşim în acest blocaj în care este societatea. Sunt optimist că dacă preşedintele va decide să iniţieze acest referenndum ar putea debloca situaţia în care se află România”, a adăugat Barna.

Judecătorii CCR au decis miercuri că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare.

PNL, replică pentru USR: Este decizia preşedintelui de a stabili când organizează referendumul

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat miercuri, în Parlament, cu privire la decizia CCR conform căreia se poate organiza referendum în ziua alegerilor europarlamentare, că preşedintele "ştie foarte bine ce trebuie să facă în privinţa acestui referendum".

"Acţiunea a fost iniţiată de preşedintele României, în mod evident şi este un referendum de consultare. Pe cale de consecinţă este decizia preşedintelui României de a stabili când organizează acest referendum pe care preşedintele României l-a stabilit şi am aprecia ca preşedintelui României să nu i se mai dea sfaturi cu privire la modul în care se organizează acest referendum pentru că preşedintele României ştie foarte bine ce trebuie să facă în privinţa acestui referendum", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, miercuri, în Parlament.

El le-a reamintit liderilor USR că iniţiativa ”Fără penali” se află în procedură la Curtea Constituţională.

”Este important de subliniat alt aspect, că în privinţa referendumului de revizuire a Constituţiei respectiv, campania pe care colegii noştri şi pe care PNL a sprijinit-o şi o sprijină <Fără Penali în funţii publice>, aceasta este în procedură de examinare, după cum bine ştiţi la Curtea Constituţională şi noi sperăm ca această procedură să fie admisă de Curtea Constituţională şi vom sprijini acest refrendum de revizuire cu toate forţele noastre", a adăugat liberalul.

Pe 17 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu modificarea acesti legi. Mai exact, este vorba despre legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală care a fost transmisă de Parlament pentru promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis la finalul lunii decembrie a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici