USR, între şampanie şi dezamăgire

Liderii USR au afişat duminică o bucurie forţată, ei declarând rezultatul o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naştere în urmă cu doar 6 luni, chiar dacă, pe ansamblu, eşecul dreptei este dureros, iar ei sperau la un scor de două cifre.

11189 afișări
Imaginea articolului USR, între şampanie şi dezamăgire

USR, între şampanie şi dezamăgire (Imagine: Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

Sediul de campania al Uniunii Salvaţi România părea, până în jurul orei 17.00, un sediu de corporaţie în timpul week-endului - în conservare. Nicuşor Dan l-a vizitat, preţ de jumătate de oră, puţin după prânz, după plecarea lui liniştea reinstaurându-se.

Abia spre 17.00, încetul cu încetul, au început să apară câţiva dintre candidaţi şi voluntari. Unul dintre ei, ferindu-se de ochii celorlalţi, a scos dintr-o sacoşă de plastic cinci şampanii pe care le-a băgat în frigider, pentru a fi pregătite în caz că cifrele anunţate la 21.00 o vor impune.

Candidaţii USR şi voluntarii formaţiunii au fost colindaţi, după lăsarea întunericului, de un grup de absolvenţi de Conservator şi Teologie, aceştia afirmând că nu şi-au premeditat gestul, ci colindau prin zonă şi şi-au propus să aducă o bucurie în sufletele celor prezenţi.

”Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, să facem o bucurie în suflete oamenilor. Alte ocazii mai mari decât acestea nu cred că sunt”, a spus unul dintre colindători. El a precizat că nu vor merge să colinde şi reprezentanţii celorlalte partide. ”S-a întâmplat să trecem pe aici. Eram în trecere. Noi colindam prin zona asta şi am spus să intrăm”, a mai spus tânărul.

Pe măsură ce minutele treceau, sediul de campanie, generos de altfel, a început să devină neîncăpător, iar tensiunea a devenit mai accentuată. Zâmbetele au devenit din ce în ce mai crispate, deşi, oficial, felicitările reciproce deveniseră o obişnuinţă.

La orizont au apărut şi familiile candidaţilor USR. Cel mai nerăbdător s-a dovedit a fi băieţelul fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe care agitaţia din jur l-a plictisit vizibil. Fetiţa lui Nicuşor Dan, purtată într-un ”marsupiu” de mama sa, a fost imună, ea neavând mai mult de câteva luni.

Cu câteva minute înaintea orei 21.00 s-au strâns în faţa unei plasme mai toţi liderii, candidaţii şi voluntarii USR.

Armand Clotilde, care a fost ca un manget pentru atenţia membrilor USR, s-a dovedit a fi mult mai expansivă decât Nicuşor Dan, care s-a manifestat mai rezervat atunci când s-au anunţat primele rezultate. ”Este extraordinar”, a exclamat ea, cerând ovaţiile celor prezenţi, care nu au întârziat să apară.

”Este un fapt extraordinar că USR a ajuns a treia forţă politică a României. Este un început”, au fost cuvintele atent alese ale viitorului deputat Nicuşor Dan. Astfel, el a încercat să transforme într-un succes o înfrângere cauzată de faptul că nu a reuşit să obţină pentru formaţiunea pe care o conduce un rezultat de peste 10%, aşa cum a declarat în numeroase rânduri.

Nimeni nu a mai făcut referire la sondajul prezentat de partid în timpul campaniei electorale care cota PSD cu 40%, PNL cu 18%, iar USR cu un foarte optimist 19%. Nici eşecul dreptei sau cel al asigurării unui nou mandat de premier pentru Dacian Cioloş nu au figurat printre subiectele atinse de partid, care a ales să vadă partea plină a paharului. ”Parlamentul şi politica nu vor mai fi la fel”, a proclamat fostul ministru tehnocrat Cristian Ghinea.

În cele din urmă, cei din USR au decis să amâne desfacerea şampaniei pentru luni dimineaţă, după prezentarea primelor rezultate parţiale.

Citeşte aici toate informaţiile despre alegerile parlamentare 2016

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici