USR propune modificarea legislaţiei privind formularul digital de intrare în ţară

USR propune exceptarea unor categorii de persoane de la obligaţia completării PLF. Printre excepţii se numără persoanele care trec vama pentru a merge la muncă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova şi şoferii de TIR sau care transportă persoane.

599 afișări
Imaginea articolului USR propune modificarea legislaţiei privind formularul digital de intrare în ţară

USR propune modificarea legislaţiei privind formularul digital de intrare în ţară

„Haosul creat de Guvernul PSD-PNL prin implementarea dezastruoasă a formularului digital pentru intrarea în România trebuie stopat, iar românii care se întorc în ţară nu mai trebuie să sufere din cauza incompetenţei actualei guvernări. De aceea, USR continuă demersurile de a repara legislaţia privind aşa-numitul PLF prin depunerea mai multor amendamente cheie la OUG 129/2021”, transmite USR într-un comunicat de presă.

„Formularele PLF, aşa cum au fost gândite şi implementate, sunt încă o dovadă a incompetenţei guvernării PSD-PNL. Sperăm ca majoritatea parlamentară să-şi recunoască greşelile şi, în consecinţă, să ne voteze amendamentele, depuse pentru a repara absurdităţile introduse în OUG. Demersul vine în completarea celui al colegilor din Camera Deputaţilor, care au depus un proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate până acum şi restituirea banilor plătiţi”, declară senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

„Am amendat Ordonanţa de Urgenţă 129/2021 în urma căreia au fost sancţionaţi în mod abuziv zeci de mii de români pentru că nu au reuşit sau au completat în alt interval formularul de intrare în ţară (PLF). Facem ceea ce am promis. Reparăm toată această situaţie absurdă creată de coaliţia toxică PSD-PNL-UDMR. Coaliţie care nu ezită niciun moment să îşi manifeste dispreţul faţă de cetăţenii români”, precizează şi deputatul USR Iulian Lorincz.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România se află în dezbaterea Senatului, Comisiile juridică, pentru apărare şi pentru sănătate având termen de depunere a raportului data de 8 februarie.

„USR a propus exceptarea unor categorii de persoane de la obligaţia completării PLF, având în vedere situaţiile absurde înregistrate: românii care trec graniţa pentru a merge la muncă sunt nevoiţi să completeze PLF la fiecare 24 de ore, piloţii şi însoţitorii de zbor sunt amendaţi de către DSP, etc. Categoriile propuse spre a fi exceptate (sunt - n.r.) persoanele care trec vama pentru a merge la muncă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, elevii sau studenţii care fac naveta zilnic către instituții de învățământ din afara țării, şoferii de tir care asigură transport de marfă, şoferii care asigură transport de persoane şi piloţii şi însoţitorii de zbor, personalul navigant maritim şi fluvial, mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar”, se arată în comunicat.

De asemenea, USR a propus ca datele să fie stocate timp de 6 luni de la momentul completării PLF, în loc de 15 zile, cum este în prezent.

„Amendamentul ţine cont de faptul că mulţi dintre românii care au completat formularul nu au mai fost găsiţi în baza de date şi au fost amendaţi. Această situaţie este cauzată de faptul că datele sunt distruse ireversibil la expirarea perioadei prevăzute de lege, dar şi de faptul că Direcţiile de Sănătate Publică nu dispun de personal suficient pentru a verifica formularele în termenul de 15 zile. Unul din amendamentele formulate de USR se referă şi la intervalul în care trebuie completat PLF. Concret, USR a propus ca formularul să poată fi completat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar cei care se prezintă la frontieră fără formular să îl poată completa în termen de 24 de ore. Propunerea de modificare se bazează pe faptul că România este singurul stat din UE care solicită completarea PLF cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul naţional. Or, intervalul de timp nu este suficient pentru cei care efectuează călătorii pe distanţe lungi şi nu au acces la tehnologie în timpul deplasării. Spre exemplu, în Spania formularul se poate completa cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, iar în Portugalia, cu 96 de ore înainte. Un alt amendament vizează ajustarea aplicaţiei web folosite pentru generarea PLF, astfel încât aceasta să nu permită utilizatorilor completarea formularului înainte de termenul prevăzut de lege. La momentul actual, aplicaţia permite generarea PLF înainte de termenul legal, astfel că foarte mulţi români au fost amendaţi pentru completarea în avans a formularului”, potrivit comunicatului.

Amendamentele depuse de USR în cadrul dezbaterilor din Parlament pe OUG 129/2021 vin în completarea proiectului de lege depus săptămâna trecută, la iniţiativa europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, de deputaţii USR Silviu Dehelean şi Stelian Ion.

„Proiectul de lege prevede anularea amenzilor PLF şi returnarea banilor plătiţi până acum. De la introducerea PLF, peste 50.000 de români au fost amendaţi de autorităţi, inclusiv pentru că documentul completat de ei a fost şters din baza de date”, se precizează în finalul comunicatului USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici