USR: Teodorovici nu a spus că taxa de solidaritate va viza maximum jumătate din pensiile speciale

Reprezentanţii USR au transmis că, în încercarea de a acoperi „gaura uriaşă la bugetul de stat”, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici nu a menţionat că taxa de solidaritate, aplicată la un prag de 10.000 de lei, va viza maximum jumătate din pensiile speciale, iar celelalte vor rămâne întregi.

2684 afișări
Imaginea articolului USR: Teodorovici nu a spus că taxa de solidaritate va viza maximum jumătate din pensiile speciale

USR: Teodorovici nu a spus că taxa de solidaritate va viza maximum jumătate din pensiile speciale

„Cu un ochi la gaura uriaşă din bugetul de stat şi cu celălalt la viitoarele alegeri, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a vorbit despre introducerea unei «taxe de solidaritate» pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei. Ministrul aspirant la statutul de candidat la Preşedinţie nu a spus, însă, ce nivel va avea taxa de solidaritate. Cum nu a spus nici că, aplicând-o de la un prag de 10.000 de lei, ea va viza maximum jumătate din pensiile speciale, celelalte rămânând întregi bine mersi”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a USR.

Sursa citată explică faptul că în cazul pensiilor unor categorii precum foşi parlamentari, funcţionari publici parlamentari, diplomaţi, angajaţi ai instanţelor şi parchetelor sau ai Curţii de Conturi pensia medie este sub 10.000 de lei

„Pe datele Casei Naţionale de Pensii aferente lunii mai 2019, pensia medie a celor 3.790 de foşti magistraţi este de 18.180 lei, iar pensia media a celor 1.452 de foşti angajaţi din sistemul aeronautic civil este de 10.875 lei. În cazul celorlalte categorii - foşti parlamentari, funcţionari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajaţi ai instanţelor şi parchetelor şi reprezentanţi ai Curţii de Conturi – pensia medie este sub 10.000 de lei, de unde putem deduce că sunt mai puţini beneficiari peste pragul indicat de Teodorovici”, completează sursa menţionată.

USR mai atrage atenţia că Teodorovici nu a făcut referire la pensiile de serviciu ale celor care au lucrat în sistemul de siguranţă publică sau în serviciile de informaţii.

„Ministrul de Finanţe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care lucrat în sistemul de siguranţă publică şi în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei. În plus, să nu uităm că PSD şi-a descoperit «grija» pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, şefilor de CJ-uri şi adjuncţilor acestora, pe motiv că au un «rol complex” şi că activitatea lor impune „un grad sporit de responsabilitate şi respectarea şi îndeplinirea cerinţelor cetăţenilor»”, au conchis reprezentanţii USR, în postarea de pe reţeaua de socializare.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, a fost convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depăşesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”.

Taguri:
usr,
teodorovici,
pensii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici