Vicepremier: Deficitul bugetar în 2018 va fi păstrat la sub 3% din PIB. Investiţiile sunt o prioritate a guvernului în 2018

Deficitul bugetar în 2018 va fi sub nivelul de 3% din PIB, aşa cum România s-a angajat prin documentele pe care le-a semnat cu Uniunea Europeană, spune vicepremierul Viorel Ştefan.

404 afișări
Imaginea articolului Vicepremier: Deficitul bugetar în 2018 va fi păstrat la sub 3% din PIB. Investiţiile sunt o prioritate a guvernului în 2018

Vicepremier: Deficitul bugetar în 2018 va fi păstrat la sub 3% din PIB. Investiţiile sunt o prioritate a guvernului în 2018

"Deficitul bugetar va fi de sub 3% din PIB în 2018, iar ajustarea deficitului structural, în vederea atingerii MTO (obiectivului pe termen mediu – care pretinde României un deficit structural de sub 1% din PIB – n.red.), este planificată să înceapădin anul 2019", a declarat vicepremierul PSD. Deficitul structural va atinge anul acesta 4% din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch arată, într-un raport de săptămâna trecută, că România riscă o aterizare dură a economiei şi că va fi greu da deficitul bugetar să rămână în 2018 în ţinta de 3% din PIB, întrucât cheltuielile cresc cu mult peste venituri. Agenţia a menţinut însă ratingul BBB- al României, întrucât datoria publică este la un nivel sustenabil.

Agenţia nu crede însă că România va mai putea menţine performanţa din 2017 când deficitul bugetar a fost păstrat sub limita de 3% din PIB, după ce guvernul a tăiat drastic cheltuielile de investiţii. Fitch prognozează un deficit bugetar în acest an de 3,4% din PIB şi de 3,6% din PIB în 2019, la o creştere economică de 3,8% în acest an şi de 3,3% anul viitor.

Viorel Ştefan a mai susţinut că, pentru guvern, investiţiile sunt în acest an o prioritate.

"Investiţiile constituie o prioritate a Guvernului pentru acest an, accentul urmând să fie pus pe sprijinirea autorităţilor contractante în pregătirea proiectelor de investiţii publice, precum şi pe raţionalizarea procesului de investiţii publice.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici