Vicepremierul Vasile Dîncu: Abuzul în serviciu trebuie definit mult mai bine în administraţia publică. Anumite fapte sunt făcute cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli

Vasile Dîncu a declarat, joi, că abuzul în serviciu trebuie definit mult mai bine în legislaţie, în condiţiile în care anumite fapte încadrate la abuz în serviciu sunt făcute cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli, adăugând că e nevoie de o clarificare a mandatelor primarilor.

718 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Vasile Dîncu: Abuzul în serviciu trebuie definit mult mai bine în administraţia publică. Anumite fapte sunt făcute cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli

Vicepremierul Vasile Dîncu: Abuzul în serviciu trebuie definit mult mai bine în administraţia publică. Anumite fapte sunt făcute cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Încă nu a spus (CCR - n.r.), sper să spună că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definitiv în legislaţia noastră", a declarat Vasile Dîncu la Europa FM.

În opinia sa, este necesară o clarificare a legislaţiei privind administraţia publică centrală şi locală, a atribuţiilor pe care le au primarii, Guvernul lucrând la noi legi privind funcţionarul public.

"Trebuie să fie definite foarte clar mandatele. E un lucru foarte important pe care îl vom face noi prin legile noi, legile care guvernează administraţia centrală şi locală. Apoi trebuie să vedem în ce măsură anumite atribuţii le poate exercita până la urmă exclusiv primarul, în ce măsură avem o responsabilitate colectivă şi aşa mai departe (...) Primarului nu poţi să îi ceri, pentru că nu e o funcţie desemnată, constituţional nu poţi să îi ceri să fie pregătit, dar poţi să îi ceri ca după ce a fost ales, să parcurgă un anumit tip de formare pentru că foarte mulţi primari, asociaţiile, vin şi ne spun că «noi suntem puşi să decidem, ni se cere să decidem şi plătim pentru greşelile pe care le facem cu toate că nu suntem specializaţi în administraţie, cu toate că ne-au semnat înaintea noastră juristul». Această frică face ca acum şi partidele să ne spunã că nu au putut să găsească întodeauna cei mai buni oameni pentru că sunt oameni care au renunţat pentru că mandatele nu sunt clare şi inclusiv abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definitiv în legislaţie" a declarat vicepremierul.

El a mai spus că Guvernul va lansa în iunie o strategie privind formarea funcţionarilor publici.

"În iunie vom lansa, de fapt am trecut şi prin şedinţa de Guvern, prin şedinţe interministeriale, o strategie pentru funcţia publică, care înseamnă formarea în domeniul funcţiei publice, modul cum sunt primiţi oamenii în sistem, evaluare, promovare, ieşirea din sistemul funcţiei publice, de asemenea, lucruri care ţin de zona simplificării administrative. Avem un proiect separat al simplificării administraţiei" a spus Dîncu.

El nu a vrut să comenteze declaraţia Laurei Codruţa Kovesi care a afirmat că dezincriminarea ar anula aproape 900 de dosare penale.

"Nu ştiu în ce măsură, eu nu sunt jurist şi nu ştiu ce înseamnă dezincriminare în mod clar şi ce efecte are dezincriminarea. Eu nu mă refer la acest lucru. Eu mă refer la clarificarea mandatelor. Adică trebuie să ştim foarte clar, pentru că anumite lucruri din abuzul în serviciu sunt făcute, să spunem, cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli. Nu e atribuţia CCR decât în momentul în care nici Guvernul şi nici Parlamentul nu au adus în legislaţie clarificările necesare. Vorbeam de ceea ce facem noi: vom aduce în noua lege şi va ajunge în Parlament, sigur Parlamentul va aproba sau nu legea de adopta a Ordonanţei, dar vom aduce aceste clarificări necesare din punct de vedere tehnic", a mai spus vicepremierul Dîncu.

CCR se va pronunţa la 15 iunie asupra constituţionalităţii prevederilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici