Cioloş a prezentat în SUA oportunităţile de investiţii în industria auto, IT, agricultură, energie

Premierul Dacian Cioloş a avut, pe parcursul vizitei în SUA, mai multe întâlniri cu reprezentanţii administraţiei americane implicaţi în dezvoltarea colaborării economice, şeful Executivului prezentând oportunităţile de investiţii în domenii ca industria auto, IT, agricultură sau energie.

1314 afișări
Imaginea articolului Cioloş a prezentat în SUA oportunităţile de investiţii  în industria auto, IT, agricultură, energie

Cioloş a prezentat în SUA oportunităţile de investiţii în industria auto, IT, agricultură, energie (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Scopul întâlnirilor noastre cu reprezentanţii administraţiei SUA este de a construi, pe lângă parteneriatul de securitate, şi un parteneriat economic bazat pe o cooperare mai strânsă. Economia românească oferă o serie de oportunităţi investitorilor americani în domenii ca industria auto, IT, agricultură sau sectorul energetic şi SUA pot fi un partener mult mai implicat şi activ pe piaţa locală, cum şi companiile româneşti pot fi mai prezente pe piaţa americană", a declarat premierul Cioloş.

În prima întâlnire cu secretarul pentru agricultură, Tom Vilsack, premierul român, împreună cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au prezentat oportunităţile sectorului din România şi posibilităţile de colaborare cu partea americană. România a reinstaurat toate condiţionalităţile de siguranţă alimentară astfel încât să poată reîncepe exportul de carne de porc şi alte produse alimentare pe piaţa americană. Alte discuţii au vizat efectele pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii le-ar genera în plan bilateral, informează Guvernul prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, în întâlnirea cu secretarul pentru Comerţ, Penny Pritzker, premierul Dacian Cioloş şi ceilalţi membri ai delegaţiei au subliniat şi argumentat în legătură cu momentul favorabil prin care trece economia românească, cu una din cele mai mari rate de creştere economică din regiune. Una din discuţiile cheie a vizat cooperarea instituţională între autorităţile reprezentative din cele două ţări, pentru dezvoltarea şi consolidarea unor modele de bună practică în domeniul IMM. ''Partea americană şi-a arătat toată disponibilitatea de a încuraja companiile americane să-şi intensifice schimburile comerciale şi investiţiile în contextul în care ţara noastră oferă condiţiile de stabilitate şi predictibilitate legislativă pentru mediu de afaceri. De asemenea, se vor identifica în perioada următoare noi modalităţi de încurajare a capacităţilor de export a companiilor româneşti'', se arată în comunicatul Guvernului.

Totodată, şeful Executivului, împreună cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, au prezentat secretarului pentru Energie, Ernest Moniz, structura sectorului energetic românesc, bazat pe un mix de resurse şi strategia de a atrage noi tehnologii pentru explotarea acestora. În acest sens, se doreşte colaborarea institutelor româneşti de specialitate cu parteneri americani, astfel încât soluţiile moderne atât de eficienţă energetică, dar şi de protecţia mediului să poată fi aplicate pentru exploatarea corectă a resurselor existente. De asemenea, s-a subliniat interesul pe care companiile americane îl au în zona energiei şi strategia prin care România poate ajunge un adevărat centru de resurse energetice în regiune.

În cursul vizitei în SUA delegaţia română condusă de premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit la un dejun de lucru cu reprezentanţii mai multor companii şi asociaţii de afaceri prezente sau interesate de invesţii în România: Amerocap, Amgen, Coca Cola Company, ExxonMobil, Honeywell, Lockheed Martin, Medtronic, Parsons, Pifzer, Textron, Oracle, Cargill, Dow Chemical.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici