Vicepreşedinte PSD: Mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea evită să spună dacă social-democraţii vor propune un schimb deministere cu PNL, dar precizează, răspunzând unei întrebări, că PSD ar fi pregătit să preia ministerul condus acum de Virgil Popescu: „Mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei”.

216 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte PSD: Mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei

Vicepreşedinte PSD: Mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei

PSD a cerut o şedinţă de urgenţă a coaliţiei, după demisia lui Vasile Dîncu din postul de ministru al Apărării. Gabriel Zetea explică la RFI ce ar fi de lămurit la această şedinţă.

„În primul rând, exact explicaţiile pe care le-a dat domnul Dîncu, această imposibilitate de colaborare cu preşedintele României, e de discutat cu partenerii din coaliţie, de către cei care sunt aproape de acest fenomen, pentru că sigur, poate nu în mod public se pot discuta toate lucrurile care sunt legate de situaţia delicată macroregională, legată de războiul din Ucraina şi faptul că un ministru al Apărării spune că este în imposibilitatea colaborării cu preşedintele României. În coaliţie, în spatele uşilor închise de data aceasta, pentru că este o situaţie delicată, trebuie discutat subiectul, iar dacă se consideră că se poate merge înainte, PSD va face o nominalizare, pentru ca o persoană din interiorul partidului să ocupe acest portofoliu, dar întâi e nevoie de o lămurire, ca între parteneri, în cadrul coaliţiei de la guvernare”, spune Zetea.

Gabriel Zetea spune că lămururea trebuie să vină din partea PNL, cu care PSD este în coaliţie, şi nu de la preşedintele Klaus Iohannis.

„O să se întâlnească conducerea partidului, o să discute împreună cu primul-ministru, în mod special şi o să aleagă împreună calea de urmat”, a spus Zetea, la RFI.

Gabriel Zetea a spus că PSD este pregătit pentru o nouă nominalizare la Apărare, dar nu va face asta până când nu vor discuta în coaliţie care este calea de urmat după demisia lui Dîncu şi după ce acesta a spus că este „în imposibilitatea de a colabora cu preşedintele Iohannis”.

„PSD este pregătit, sigur, să facă o nominalizare (la Apărare - n.r.), chiar dacă nu am discutat ieri (luni - n.r.) despre acest subiect. Am spus că primul lucru şi cel mai important este să se întâmple această şedinţă a coaliţiei, să discute în mod concret lucrurile care s-au întâmplat acolo, iar apoi împreună să aleagă calea de urmat. (...) E important să discute acest lucru, pentru că nu ne dorim, Doamne fereşte, ca peste două săptămâni sau peste o lună sau peste două luni de zile să se revină în aceeaşi situaţie în care am fost acum două săptămâni, în care cineva să considere că altcineva a făcut declaraţii nepotrivite (...). E important ca împreună, totuşi, să stabilim care-i calea de urmat. (...) Multă lume i-a reproşat domnului Dîncu aceste declaraţii, în contextul în care România a aderat fără echivoc la politica NATO, politica UE, a SUA, în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina. (...) Important este atunci când eşti într-o coaliţie ca toate partidele să vadă, până la urmă, lucrurile într-o anumită direcţie. Vrem să cerem această părere partenerilor de la PNL şi de la UDMR, iar apoi lucrurile probabil că vor intra într-un făgaş normal”,a explicat Zetea.

Vicepreşedintele PSD a spus că nu PSD nu vrea neapărat garanţii de la PNL, dar este nevoie de o discuţie lămuritoare după episodul cu ministrul demisionar de la Apărare.

„Nu neapărat garanţii, că nu există garanţii, neapărat, în politică, dar e nevoie de o discuţie lămuritoare. Nu cunoaştem foarte mulţi detaliile a ceea ce se va discuta acolo, poate că le vom auzi după”, a afirmat Zetea.

Întrebat dacă îşi doreşte PSD Ministerul Energiei, vicepreşedintele social-democraţilor a spus că PSD „ştie că are soluţii mult mai bine decât Virgil Popescu”.

„Nu că-şi doreşte, PSD îşi doreşte, sigur, oricare dintre domeniile importante care afectează astăzi economia României, şi doreşte să le conducă şi PSD ştie că are soluţii mult mai bune decât are Virgil Popescu în conducerea Ministerului Energiei. Deci din acest punct de vedere, da, mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei, venind cu soluţiile pe care le spunem deja de doi ani de zile, venind cu o reglementare a pieţei, stabilirea unui preţ fix pe piaţa energiei, acum, în acest moment, preţ care să ofere predictibilitate mediului economic, care astăzi, având în vedere volatilitatea preţului pe piaţă, nu poate să-şi facă deloc un plan economic”, a spus Zetea la RFI.

Întrebat dacă va cere PSD Ministerul Energiei de la PNL, Zetea a răspuns evazis.

„Nu, nu vom cere acest lucru în mod direct, am spus că avem dorinţa şi putem să ne asumăm, ştim ce avem de făcut acolo mult mai bine decât ştie Virgil Popescu. Nu ştiu acum ce o să facă preşedintele Marcel Ciolacu în această discuţie pe care o va avea cu PNL (dacă va cere un schimb de ministere - n.r.). Dacă poate să obţină acest minister, ar fi foarte bine, l-aş aplauda”, a mai spus Zetea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici