VIDEO Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis: Se termină guvernarea PSD-istă. Mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere

Premierul Ludovic Orban şi miniştrii din Cabinetul său au depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la ceremonia de depunere a jurământului Cabinetului Orban, că aşteaptă de la noul guvern să repare ce a stricat guvernul PSD în justiţie, dar se teme de ce vor găsi noii miniştri în instituţii.

4773 afișări
Imaginea articolului VIDEO Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis: Se termină guvernarea PSD-istă. Mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere

VIDEO Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis: Se termină guvernarea PSD-istă. Mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis: "Domnule prim-ministru, felicitări dvs. şi întregii echipe guvernamentale. Vă doresc un mandat de mare succes chiar dacă, din păcate, nu va fi un mandat întreg de 4 ani, dar prin compensare va fi mai greu. Domnule preşedinte al PNL, Ludovic Orban, vă felicit pe dvs. şi pe parlamentarii PNL şi pe toţi cei din partid care aţi reuşit un lucru incedibil: să convingeţi partidele din opoziţie ca împreună să constituiţi o nouă majoritate în Parlament, înlocuind majoritatea toxică a PSD".

"Aţi reuşit din nou să convingeţi partidele din opoziţie să voteze pentru guvernul Orban. Este o realizare foarte mare şi vreau să subliniez că ce s-a întâmplat azi e un exerciţiu autentic democratic. Un guvern a fost înlăturat de majoritate, un alt guvern a fost învestit. Vreau astăzi să felicit şi pe ceilalţi parlamentari: USR, PMP, UDMR, ALDE, minorităţi, chiar din Pro România, din PSD, neafiliaţi. Dvs. toţi care aţi votat pentru învestirea guvernului Orban aţi făcut un lucru foarte înţelept: aţi înţeles să lăsaţi deoparte micul, meschinul aranjament politici când România era în criză. Aţi dat României o şansă să meargă mai departe. Felicitări şi aprecieri din partea mea.

Se termină astfel guvernarea PSD-istă care în diferite variante a durat aproape 3 ani, guvernări toxice, guverne care au stricat foarte multe proiecte.

Este foarte bine că această etapă s-a terminat azi şi avem şansa să avem un guvern care va primi sper suficient sprijin în Parlament pentru a începe reconstrucţia", a mai spus Iohannis.

"România putea să fie mult mai departe, să aibă mai multe autostrăzi, spitale, şcoli, proiecte pentru români. În ultimii 30 de ani, România nu s-a dezvoltat mai mult şi mai bine din cauza PSD, o spun direct. Această schimbare este încununarea unei lupte de uzură dusă în ultimii 3 ani împreună cu opoziţia parlamentară. Acest succes e indus de voinţa populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor, au votat altfel decât la parlamentarele din 2016. Românii au votat la referendumul din 26 mai pentru România dreaptă, pentru o justiţie puternică. Votul pe moţiunea de cenzură şi învestirea de azi vine ca răspuns la ce ne-au spus românii: că s-au săturat de PSD. Începe un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacţii pentru partidele care se implică şi pentru români. Vă doresc să găsiţi spriijinul necesar în Parlament pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele PSD. Mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere", a mai precizat preşedintele.

"Veţi avea un mandat relativ scurt, dar pot spune deja că mă aştept să rezolvaţi câteva probleme foarte urgente: închiderea bugetului pe 2019, proiectul de buget pe 2020, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei, care trebuie reparate, trebuie încurajată din nou lupta anticorupţie, trebuie puse în practică alegerile. Atrag atenţia că această victorie mare e totuşi numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele: prezidenţiale, locale şi, poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate trebuie pregătite foarte bine politic. Vă felicit şi vă doresc mult mult succes!", a incheiat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:

• Prim-ministru- Ludovic Orban

• Viceprim-ministru - Raluca Turcan

• Ministrul finanţelor publice - Vasile-Florin Cîţu

• Ministrul afacerilor interne - Marcel Ion Vela

• Ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu

• Ministrul justiţiei - Marian Cătălin Predoiu

• Ministrul apărării naţionale - Ionel Nicolae Ciucă

• Ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri - Virgil-Daniel Popescu

• Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor - Lucian Nicolae Bode

• Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale - Nechita-Adrian Oros

• Ministrul mediului, apelor şi pădurilor - Costel Alexe

• Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei - Ion Ştefan

• Ministrul fondurilor europene - Ioan Marcel Boloş

• Ministrul sănătăţii - Victor Sebastian Costache

• Ministrul educaţiei şi cercetării - Cristina Monica Anisie

• Ministrul culturii - Bogdan Gheorghiu

• Ministrul tineretului şi sportului - Marian Ionuţ Stroe

• Ministrul muncii şi protecţiei sociale - Victoria Violeta Alexandru”.

Guvernul Orban a fost învestit, luni, în plenul reunit al Parlamentulului, cu 240 de voturi „pentru”. Deputaţii şi senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniştri, precum şi programul de guvernare al PNL.

Marţi şi miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniştri propuşi, trei dintre ei, respectiv Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propunerea pentru Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative. Ludovic Orban nu a schimbat, însă, propunerile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici